• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam424
Toplam Ziyaret991052
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.297332.4267
Euro34.583134.7217
Semerkew

KUZEY OSETYA YETKİLİLERİ, İKİ DİLLİ OKULLARIN SAYISINI ARTTIRMAYA KARAR VERDİ

Rusça ve Osetçe eğitim veren anaokulları ve okulların sayısı, 1 Eylül’den itibaren 43’ten en az 52’ye yükselecek. Uzmanlara göre, başarılara rağmen program yeterince finanse edilmiyor, öğretmen de yetmiyor.

Kavkaz Uzel’in daha önce yayınladığı habere göre, 2018 yazında Kuzey Osetya yetkilileri, iki dilli eğitim sisteminin başarıyla uygulanmasına dayanarak, anaokullarında ve okullarda geniş çaplı olarak uygulanacağını duyurmuşlardı.

Çok dilli sistem, Kuzey Osetya’nın bütün rayonlarında uygulanıyor

Eylül 2019’dan itibaren bu sisteme geçecek olan okullar seçilmeye başlandı. Sonuçlar mart ayının sonuna doğru belli olacak.

Sistem için hem Osetçeyi hem de Rusçayı işlevsel düzeyde bilen ve bütün dersleri her iki dilde de anlatma becerisine sahip öğretmenlere ihtiyaç var.

Yeni sistem, Osetçe konuşan öğrencilerin okula uyum sağlamasına yardımcı oluyor

Kuzey Osetya’da geliştirilen çok dilli eğitim sistemi, 2004-2009 yıllarındaki onamanın ardından Çeçenistan, İnguşetya, Kabardey Balkar, Karaçay Çerkes, bir de Tataristan gibi başka bölgelerde de uygulanmıştı. Kuzey Osetya sınırları dışında bu deneyler 2013 yılına kadar bitti, fakat Kuzey Osetya’da geleneksel modelin yanı sıra çok dilli model 2017 yılından beri kullanılıyor.

Bu eğitim modeli sayesinde, Rusçayı iyi bilmeyen birinci sınıf öğrencilerinin öğrenim problemi çözülmüş oluyor. Dersler Osetçe anlatılarak, bu öğrencilerin psikolojik ve fiziksel yükü alınıyor, aşağılık kompleksine kapılmaları engelleniyor.

Çok dilli okullarda, Osetçe konuşan birinci ve ikinci sınıf öğrencileri ana dillerinde eğitim alıyor. Üçüncü sınıfta derslerin bir kısmı -tekrar ve pekiştirme- artık Rusça işleniyor. Dördüncü sınıfta eğitim Osetçe olarak devam ediyor, ama ders sürecinde Rusça’nın payı büyüyor ve öğrenim zamanının neredeyse yarısını kaplıyor. Ortaokul öğrencilerinin beşinci sınıftan itibaren Rusça eğitime geçişi kolaylaştırılıyor. Öğrenci, birinci ve ikinci sınıfta bütün dersleri Osetçe olarak görürken, üçüncü ve dördüncü sınıfta Osetçe ve Rusça, beşinci sınıftan itibaren de derslerin çoğunu Rusça olarak görüyor. Osetçe işlenen dersler ise sadece Birleşik Devlet Sınavı (YeGE) adlı üniversite sınavında çıkmayacak olan dersler. 5 ila 11. sınıflarda bu dersler Oset Dili ve Edebiyatı, Osetya Tarihi, Osetya Coğrafyası, Osetlerin Geleneksel Kültürü, Güzel Sanatlar ve Müzik.
_________ 

Kaynak: www.kavkaz-uzel.eu

755 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi