• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam144
Toplam Ziyaret978970
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436
Semerkew

“21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı'nda Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü İlan Edilmesi”ne ilişkin kanun teklifinde, "Türkiye’de Çerkeslerin dil ve kültür mücadeleleri devam etmektedir" denildi.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımı'nda Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü İlan Edilmesi” hakkında kanun teklifi verdi. Meclis başkanlığına verilen teklifin gerekçesinde, halkların binlerce yıldır gücü elinde bulunduran kişiler, devletler, imparatorluklar tarafından baskı ve zulüm politikasına maruz kaldığı vurgulandı.
 
Yapılan zulümlerden birinin de 1864 yılında Kafkas halkına yönelik olduğu vurgulanan teklifte, şu ifadelere yer verildi:

“1864 Çerkes Soykırımı sürecinde bir milyondan fazla insan katledilmiş, Çerkesya Karadeniz sahil şeridi boyunca; Anapa, Soğucak, Gelendjik, Tuapse ve Soçi'yi içine alacak şekilde Abhazya'ya kadar tamamen Çerkeslerden nüfusu uzaklaştırılmış, Kuzeyde Kuban nehrini takip ederek doğuda Mozdok'a kadar olan bölgede ise çok az sayıda Çerkesin yaşamasına müsaade edilmişti. Aralık 1864’te sadece Trabzon’a sürülen Çerkes muhacir sayısı 100 bini geçmiş, çoğunun üzerinde giyeceği bir parça elbisesi bile olmayan, salgın hastalıklara yakalanmıştır. Trabzon ve Samsun’a yaklaşık olarak 350 bin Çerkes getirilmiş, fakat sadece Trabzon’da hastalık, açlık ve sefalet yüzünden 40 bininin öldüğü kayıtlara geçmişti."

'DİLLERİ VE KÜLTÜRLERİ DE KATLEDİLMEYE ÇALIŞILDI'

Çerkeslerin sadece 1864 yılında sürgünde katledilmediğinin vurgulandığı teklifte, Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre, “Türkiye’de yaşayan Çerkeslerin dilleri ve kültürleri de katledilmeye çalışılmıştır. Halen daha Türkiye’de de Çerkeslerin dil ve kültür mücadeleleri devam etmektedir. Bu büyük zulmün 158. sene-i devriyesinde Çerkes dostlarımın acısını yürekten paylaşıyorum. Torunlarının acılarını bir nebze olsun hafifletebilmek için de 21 Mayıs gününün ‘21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımında Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü’ ilan edilmesi gerektiğini düşünüyorum” denildi. 

Kanun teklifinin maddeleri şöyle:

MADDE 1- Her yılın 21 mayıs günü ‘21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımında Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü’ dür. 21mayıs gününü içine alan hafta boyunca ilgili kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleri iş birliğiyle anmalar ve nefret söylemi, linç ve soykırım konusunda duyarlılığı artırmaya yönelik etkinlikler düzenlenir.

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 



467 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi