• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam267
Toplam Ziyaret987678
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382
Semerkew

BDP, 30 civarında dilin konuşulduğu Türkiye'de, 15 dilin yok olmanın eşiğine geldiğini ve 3 dilin ise kaybolduğunu belirtti.

BDP, 30 civarında dilin konuşulduğu Türkiye'de, 15 dilin yok olmanın eşiğine geldiğini ve 3 dilin ise kaybolduğunu belirterek, Türkiye'de bulunan diller üzerindeki olumsuz etkilerin incelenmesi ve diller ile ilgili alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

BDP Şanlıurfa Milletvekilli İbrahim Binici, verdiği araştırma önergesinin gerekçesinde, 21 Şubat 2000 yılından itibaren Birleşmiş Milletler tarafından çok dilliliği ve kültürlülüğü desteklemek, dilleri korumak ve gelişmelerine katkı sağlamak amacıyla "Uluslar arası Anadil Günü" ilan edildiğini kaydetti. Binici, BM'nin hazırladığı rapora göre Dünyada konuşulan 6 bin dilden 2 bin 500'ünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun vurgulandığının altını çizerek, rapora göre 30 civarında dilin konuşulduğu Türkiye'de ise 15 dilin yok olmanın eşiğine geldiği ve 3 dilin ise kaybolduğunu kaydetti.

'Ulus devlet süreci ile insanlar anadillerinden koparılmıştır'

Binici, anadilin yok olmasının toplumsal varlık olan insanın kendi dışındaki dünya ile ilişki kurduğu ana kanalın kapatılması anlamına geleceğini belirterek, "Bu durumla karşılaşan insanların sayısı ne yazık ki milyonlarla ifade edilmektedir. İnsanın savrulduğu bu nokta uluslaşma süreci ile başlamış, ulus devlet yaratma anlayışıyla oluşturulan baskı, yasak ve kısıtlamalarla birçok insan anadilinden koparılmıştır. Yirminci yüzyılın ortalarından itibaren gerek küreselleşmenin etkisi gerekse toplumsal gerçeklikle uyuşmayan katı ulus-devlet yapılanmalarında yaşanan kırılmalar neticesinde anadili üzerindeki baskı ve yasaklarda ciddi esnemeler görülmektedir" dedi. Binici, kültürel zenginliğin besleyenleri olan farklı dillerin gelişmeleri ve yaşamaları için Meclis'te Araştırma Komisyon kurulmasını istedi.

DİHA,20.12.2012



1874 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi