• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam129
Toplam Ziyaret978955
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436
Semerkew

Yeni çıkarılan, 1 Eylül 2013 tarihinde yürürlüğe girecek olan ve Rusça dışındaki anadilleri seçmeli ders haline getiren “Rusya Federasyonu Eğitim Yasası”na tepkiler artıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2012’nin son günlerinde onayladığı okul öncesi eğitimden lisansüstü eğitime kadar olan tüm eğitim sürecini kapsayan “RF EğitimYasası”nın yeni hali 1 Eylül 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Buna göre, RF ulusal birimlerindeki zorunlu okul programında yer alan Rusyalı etnosların milli dillerinin öğrenimi mecburı olmaktan çıkarılacak. Okullarda ana dil Rusça olacak ancak, ulusal devletlerin dilleri seçmeli olacak.

Yeni “RF EğitimYasası” son dönemde Rusya’da gerçekleştirilen çeşitli anti-demokratik yasal düzenlemelerin son halkasını temsil ediyor.

Çerkes halkı da, yeni yasanın temsil ettiği bu ciddi tehlikeden oluşan endişelerini web üzerinden başlattıkları imza kampanyasıyla Devlet Duması Başkanı Sergey Narışkin’e ileterek yasama sürecine tesir etmeye çalışıyor.

Aşağıda belirtilen adreste yer alan ve Narışkin’e yapılan çağrının içeriği şöyle:

Saygıdeğer Sergey Yevgenyeviç!

Halk, Devlet Duması’nın, yeni çıkarılan Rusya cumhuriyetlerinde ulusal dillerin öğretilmesine ilişkin “RF Eğitim Yasası”yla yapılmasını kabul ettiği düzenlemelerden derin bir endişe duyuyor. Yeni yasaya göre, millî azınlıkların dillerinin öğrenimi zorunlu değil. Böylece, Rusya’daki küçük halk temsilcilerinin anadil öğrenme hakları ihlal edilmiştir. Pek çok okulun, İnguşça, Kabartayca, Osetçe, Çeçence, Tatarca gibi dilleri öğretmeyi reddedeceği kuvvetle muhtemeldir.

Yasa koyucuların, ‘milli dillerin zorunlu öğretiminin, Rus dili öğrenimine zarar verdiği’ yönündeki görüşleri bilhassa öfke vericidir. Böyle bir görüş, hele ki halkın seçtiği kişilerce dile getiriliyorsa asla kabul edilemez. Rusya Federasyonu, etnik çeşitlilik bakımından dünya ülkeleri arasında ön sıralarda yer alır. Bu yüzden, aynı ülkede yaşayan halkların eşitliği esası, kabul edilen tüm yasa tasarılarının temelinde gözetilmelidir. Maalesef ki, mevcut durumda eşitlik ilkesi göz ardı edilmiştir. RF Devlet Duması’nın bu kararları, toplumdaki gerginliği tırmandırmakta ve etnik gruplar arası ilişkilerin kızışmasına yol açmaktadır. Rusya Federasyonu Anayasası’nın, bütün Rusya halklarına anadilin korunması ve bunun öğretilip geliştirilmesi için güvence verdiği (Madde: 68, Fıkra: 3) unutulmamalıdır. Aynı şekilde, “Rusya Federasyonu halklarının dilleri hakkındaki” 25 Ekim 1991 tarihli ve 1807-1 No.lu yasanın 10. maddesi, devletin, RF vatandaşlarına, anadil ve diğer dillerin öğrenimi ve öğretimi için gerekli şartları sağlamasını öngörmektedir. Cumhuriyetlerde resmi ve diğer dillerin öğretimi, yasamaya uygun olarak gerçekleştirilmektedir.

Karaçay Çerkes okullarında zorunlu anadil öğrenimi mahkeme kararıyla sabittir.

Bundan yola çıkan aşağıda imzası olan bizler, “RF Eğitim Yasası”yla RF cumhuriyetlerinde ulusal dilerin öğrenimini ‘isteğe bağlı’ hale getiren düzenlemelerin iptalini talep ediyoruz.

Saygılarımızla.

İmzasahipleri:

___________________________________

Kaynak: www.aheku.org

Çeviren: Kuşba Zeynep


2183 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi