• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam149
Toplam Ziyaret979234
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Semerkew

Manisa'nın Saruhanlı İlçesi'nin Çerkez Osmaniye Mahallesi'nin, 12 Eylül 1980 darbesi döneminde 'etnik çağrışıma yol açtığı' gerekçesiyle 'Yeni Osmaniye' olarak değiştirilen ismi, belediye meclisinin kararıyla geri verildi.

Manisa'ya bağlı Saruhanlı Belediye Meclisi, Ekim ayı olağan toplantısı, Saruhanlı Belediye Başkanı AK Partili Hüseyin Yaralı'nın başkanlığında Üzüm Otel'de yapıldı. Gündeme ilişkin çeşitli konuların ele alındığı toplantıda, Başkan Yaralı'nın talebiyle toplantıya ek gündem maddesi olarak dahil edilen ilçeye bağlı Yeni Osmaniye Mahallesi'nin 'Çerkez Osmaniye' olan eski isminin geri verilmesi konusu görüşüldü. Ardından yapılan oylamada 13 AK Parti, 8 CHP ve 5 MHP'li belediye meclis üyesinin oylarıyla mahalleye eski ismi geri verildi.

Başkan Yaralı, bu konu üzerine yaptığı konuşmada ilçe merkezine 27 kilometre mesafede bulunan 150 nüfuslu mahallenin, '93 Harbi' döneminde Kafkaslar'dan göç edip gelen Çerkezler tarafından 1870'li yıllarda kurulduğunu ve ilk adının 'Tepeağılı' olduğunu kaydetti. Cumhuriyet'in kurulduğu yıllarda 'köy' statüsünde olan mahalleye 'Çerkez Osmaniye' ismi verildiğini ve bu ismin 1980 yılına kadar süregeldiğini dile getiren Yaralı şunları anlattı:

"12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası mahallenin adı etnik çağrışım uyandırdığı gerekçesiyle 'Yeni Osmaniye' olarak değiştirilmiş. Ancak mahalle sakinleri bu isme alışamamış. Mahallenin eski isminin geri verilmesi konusunda vatandaşlardan gelen talepler arttı. Biz de mahalle sakinlerinin başvurusu üzerine 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 81. maddesi hükümleri uyarınca konuyu belediye meclisimize taşıdık. Meclisimizde görüşülen isim değişikliği talebi oybirliğiyle kabul edildi. Böylece "Yeni Osmaniye" olan mahalle adı, "Çerkez Osmaniye" olarak değiştirildi. Hayırlı olmasını diliyorum."

Yaralı, tarih sahnesine bakıldığında milletlerin fakirlikten değil, özünü, kültürünü ve değerlerini kaybettiği için battığının görüldüğünü de belirterek konuşmasını şöyle tamamladı:

"Tarih benliğini yitirdiği için yok olan milletler mezarlığıyla doludur. Biz yerel yönetimler olarak hep şunu arzu ettik; Bir mahallenin veya köyün yolunu yapmak, suyunu temin etmek ne kadar önemliyle, onun kültürünü, onun geçmişiyle olan bağlarını korumak da o kadar önemlidir. Bu yüzden 35 yıl önce gasp edilircesine değiştirilen mahallenin adını demokratik bir yöntemle, oy birliğiyle geri verdik."

'Kararı sevinçle karşıladık'

Yeni Osmaniye Mahallesi Muhtarı Hasan Hırçıner ise belediye meclisinden çıkan kararın mahallede sevinçle karşılandığını ifade etti. İlgi ve desteğinden dolayı Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı'ya mahalleli adına teşekkür ettiğini dile getiren Hırçıner, "Mahallemizin ismi 1980 darbesi döneminde, hiç kimseye sorulmadan, hiç kimsenin fikri alınmadan zorba bir yönetim anlayışıyla değiştirildi. Aradan 35 yıl geçti ancak biz 'Yeni Osmaniye' ismine alışamadık. Bizlerin talebi, belediye başkanımızın da desteği ile 35 yıl sonra hakkın haklıya iadesi sağlanmış oldu. Başkanımıza ve belediye Meclisi üyelerine sonsuz teşekkür ediyoruz."

Öte yandan Belediye Meclisi'nde alınan isim değişikliği kararı, mülki idare amirinin onayından sonra yürürlüğe girecek.

MANİSA/DHA



3489 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi