• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam49
Toplam Ziyaret1045745
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.088734.2253
Euro37.628037.7788
Semerkew

TOKAT'TA ÇERKES KÜLTÜRÜNE TARİHİ YOLCULUK YAPILDI

Tokat'ta düzenlenen "Kafkaslardan Türkiye'ye Çerkeslerin Yol Hikayesi" programı, kadim Çerkes kültürü ve tarihine büyüleyici bir yolculuğa çıkarıyor. Çerkes atasözleri, şarkılar ve halk dansları ile zenginleşen bu özel gece, katılımcıları adeta büyüledi.

Tokat Kadın Sanat ve Kültür Grubu ile Tokat Çerkes Derneği, tarihi Tokat Karşıyaka Konağı'nda unutulmaz bir etkinliğe imza attı. "Kafkaslardan Türkiye'ye Çerkeslerin Yol Hikayesi" adlı program, seçkin davetlilerin yoğun ilgisi ve beğenisiyle karşılandı.

Etkinliğin moderatörlüğünü ve sunuculuğunu üstlenen Tokat Kadın Sanat ve Kültür Grubu Başkanı Hacer Doğan, geceye özel bir atmosfer kattı.  Eğitimci-yazar Abdulkadir Türk ve eğitimci-tarihçi Aytekin Yaroğlu, Çerkeslerin tarihine ışık tutan kapsamlı konuşmalarıyla katılımcıları adeta bir zaman yolculuğuna çıkardı.

Abdulkadir Türk, Çerkeslerin sürgününü konu alan etkileyici bir şiirle konuşmasına başladı ve göç olayının sosyal etkilerini detaylı bir şekilde analiz etti. Aytekin Yaroğlu ise Çerkeslerin yaşam serüvenlerini ve sürgün olayını kronolojik bir çerçevede ele aldı.

Kültürel Mirasın Yaşatılması

Programda, Çerkes kültürünün zenginliğini yansıtan atasözleri ve özdeyişler, kura yöntemiyle katılımcılara dağıtıldı ve her bir davetli, çektiği sözü büyük bir coşkuyla okudu. Çerkes şarkıları, hem Çerkesçe hem de Türkçe olarak seslendirildi ve Çerkes Halk Dansları gösterisi, seyircilerden büyük alkış aldı.



660 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi