• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam95
Toplam Ziyaret1038811
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.874634.0104
Euro37.308137.4576
Semerkew
Ahmet Altunok
Bir Gizli Kahraman: Suriyeli Doktor Ahmet
14/08/2018

2012 yılıydı. Suriyeli mültecilerin akın akın Türkiye'ye geldiği dönemdi... Çerkesler de bu zorunlu göçten nasibini almıştı. Çerkes Hakları İnsiyatifi’nden bir dostum aradı, "Dünya Çerkesleri Dayanışma Komitesi’ni kuruyoruz, sen de toplantıya katılabilir misin?" diye. Toplantının yapıldığı salona girdiğimde, katılımın fena olmadığını gördüm. Sıra konuşmacılara geldiğinde kurum yöneticileri ve şahıslar ellerinden geleni yapacaklarını söylediler. Bence kayda değer bir toplantı olmuştu. "Demek ki dara düştüğümüzde biz de bir araya gelebiliyormuşuz" diye düşündüm. Suriyeliler’i temsilen kürsüye çıkan bir konuşmacı dikkatimi çekti. Bitkin ve mahcuptu; sanki orada toplananlar sadece ona yardım için gelmişti. Çok büyük bir eziklik hissediyordu. Bir teşekkür konuşmasıydı onunki. Adı Doktor Ahmet’ti. Tıp fakültesini Türkiye'de okumuş, dolayısıyla Türkçesi fena değildi.

Sonraki günlerde Suriye'den gelen birkaç aileyi gidecekleri yer ayarlanıncaya kadar evimizde misafir etmiştik. Ancak her gelen Doktor Ahmet'i soruyordu. Belli ki fedakar, toplumu için yaptığı işleri kendine vazife bilen bir gizli kahramandı Doktor Ahmet. 

***

Geçen yıl Biga’nın Savaştepe köyüne bir cenaze götürmüştük. Mezarlığa önce girdim. Geniş, bakımlı, oldukça düzenli bir mezarlıktı. Burada yatan merhumların hepsinin Çerkes olduğunu düşünerek, kim bilir ne yaşanmışlıkları vardı diye bakınırken, mezar taşında “Suriyeli Doktor Ahmet Ruhuna Fatiha” yazan bir mezar gördüm. Çok şaşırdım. Vefat ettiğini duymamıştım. 

Her nekadar mezar taşına Çerkesçe soy ismini yanlış yazsalar da -doğrusu Kedıkuey idi- o olduğundan emindim. O köyden olan bir arkadaşı bulup sordum, bana hikâyesini anlattı. 

İstanbul’da iş bulamamış. Biga'da Can Hastaneleri'nin sahibi olan İhsan Çakır Bey onu işe almış. Birkaç yıl sonra da kanser hastalığına yakalanmış ve vefat etmiş. Anlattılar sonra, orada da nasıl gönülleri fethettiğini. Yaşlı Çerkes hastalarla Çerkesce konuşur, tedavi için evlerine gidermiş. Bütün Çerkes köylerinin sevgilisi olmuş. "Çok çabuk kaybettik" dediler üzüntüyle, Onları anlıyordum.

Geride bıraktığı yakını, çocukları var mı bilmiyorum. Bildiğim bir şey var, benim de Savaştepe Mezarlığı'nda, her gittiğimde başında dua edeceğim bir yakınım var artık: Doktor Ahmet Kedıkuey...

       Allah rahmet eylesin.
________________

ÖZGÜR ÇERKES'İN NOTU:

AHMAD KEDIKUEY KİMDİR?

Ahmad Kedıkuey 1943 yılında Suriye'de Golan Tepelerinde doğdu. İlk ve orta öğretimini burada tamamladıktan sonra Yüksek eğitimi için Türkiye'ye geldi.  

 Dr. Ahmet Kedıkuey ve ailesi

1967 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu ve Suriye'ye geri döndü. Aynı yıl 1967'de Golan'ın İsrail tarafından işgal edilmesi üzerine ailesiyle birlikte Şam'a yerleşti. Anayurdu ile ilişkilerini güçlendirmek için 1993 yılında Rusya Federasyonu vatandaşı oldu. 2006-2010 yıllarında Şam'daki Çerkes derneğinin (Circassian Benevolent Association) başkanlığını yaptı. 2011'de Suriye'de başlayan iç savaş üzerine ailesi ile Türkiye'ye göç etmek zorunda kaldı. Yakalandığı amansız hastalıktan kurtulamayarak 8 Aralık 2015 tarihinde vefat etti.

Cenazesi, Biga'da çalıştığı Can Hastanesi önünde yapılan tören sonrası kılınan öğle namazını müteakip Çerkes Savaştepe Köyü mezarlığında toprağa verildi. (Fotoğraf: Dr Ahmet Kedıkuey ve ailesi)



2669 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BELEDİYE OTOBÜSÜNDEKİ DENSİZ - 16/07/2022
Bu densizinkine benzer çıkışların istisna olduğunu bilelim ve öfkemize yenilip düşmanlarımızı sevindirecek refleksler göstermeyelim. Biz Çerkesiz ve sağduyu da bunu gerektirir zaten.
Kayseri Mitingi, Kusur Arayıcılar ve Sefer Amca - 17/09/2018
Yapılan bir işin eksiğini bulmak ve konuşmak her zaman kolaydır; ama karar alıp icraate geçmek, hele ki meydanlara çıkıp kimliği için talepte bulunmak herkesin harcı değildir. Biz bunu biliyoruz, vicdanı olanlar da biliyor.
Çerkes Hasan, 15 Temmuz Şehitleri ve Edirnekapı Kavşağı… - 14/07/2017
Hiç olmazsa kabrinin bulunduğu kavşağın adının “Çerkes Hasan Kavşağı” olarak değiştirilmesi bu vefasızlığı bir nebze olsun giderebilir.
Kader Ah Kader… - 12/06/2017
Çaylarımızı yudumlarken Yusuf Amca'ya nasıl cevap vereceğimi düşünüyordum. Zira bahsettiği kişi iyi tanıdığım bir aile idi. Hatta arkadaşımın annesiydi. Ancak birkaç ay önce vefat etmişti.
Çerkes Toplumunda Bir Yetim ve Toğuz Muammer - 05/11/2016
12-13 yaşlarındaydım. Kıtlığın ortalığı kasıp kavurduğu günlerdi ve geçim çok zordu. Tüm bu zorluklarla baş etmeye çalışırken üstüne bir de babamı kaybetmiştim.
İletişim Çağı, Facebook Çerkesliği ve Kadriye Abla... - 09/10/2016
Kuşkusuz iletişimin ve Facebook'un başka toplumlara olduğu gibi bizim toplumumuza da kazandırdığı ve kattığı çok şeyler var. Ya kaybettirdiklerini hiç düşündük mü?
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi