• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam211
Toplam Ziyaret1038363
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.916134.0520
Euro37.457537.6076
Semerkew

ANASAYFA

M. NURİ YARDIM - Bayrak şairimiz Arif Nihat Asya, “Kahraman bekleyen yığınlarını / Kahramansız bırakma Allah'ım!” diyor. Büyük milletlerin kahraman evlatları olur ve bu cengaverler bazen vatanları için canları bahasına savaşır, düşmanları yok ederler. Hasımların bir kısmı dışarıdan saldırır, bir bölümü ise içeride haince pusuya yatmıştır. Bu yüzden vatanın asîl çocukları, milletin has ve halis evlatları her zaman çok dikkatli, tetikte ve teyakkuz halinde olmalıdırlar.
04.08.2016
AHMET ALTINOK - 27 Mayıs 1960 gecesi doğduğumu söylerdi rahmetlik babam ve eklerdi, ''Sen ihtilal çocuğusun. O zaman adını Menderes koymak istedim. Fakat geleneğimizde babanın isim takması olmadığı için bu isteğim gerçekleşemedi.'' Ve hüzünlü hikaye de burada başlardı. *** Menderes idam edileceği gün Konya'dan gelen bir telgraf darbecileri korkutmuş ve idamı bir gün ertelemişler. Fakat telgrafın arkasından herhangi bir eylem gelmeyince Menderes idam edilmiş. Halk ne yapmış? Sadece ağlamış…
18.07.2016
ARDAN ZENTÜRK - Onun, Putin’in “yakın çevresinde” bulunduğunu biliyoruz. Kremlin, özellikle Rus ordusu üzerindeki etkisi çok yüksek. 2014 yılında yazdığı “Putin, Putin’e Karşı” kitabında zaten, Rus lidere “artık kesin bir tercih yapması gerektiğini”söyleyen de o oldu. Moskova Üniversitesi’nin Siyaset ve Sosyoloji Bölümü eski öğretim üyelerinden Prof.Dr.Alexander Dugin’e göre, tarihsel süreç, Putin’in önüne bir yol ayrımı getirmişti: Ya, Batı ile iyi geçinme politikasını sürdürecekti, ya da, Rus İmparatorluğu’nun mirası üzerinden yürüyecekti... Gördüğüm, Putin’in Dugin’in, bolşevizm ile Rus milliyetçiliğini bütünleştiren rotasına girdiğidir. Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra 90’ların ortasında kurulan Ulusal Bolşevik Parti’nin Moskova’yı Avrasya’nın merkezine alan milliyetçi fikirlerinin aktivisti olarak tanıdık Dugin’i, günümüz Rusyası’nda ise Çarlık Rusya’sının emperyal hedeflerini Kremlin’de kurumsallaştıran isim olarak izliyoruz...
28.11.2015
M. LATİF SALİHOĞLU - Millî Mücadelenin gözüpek kahramanlarından Kuva–yı Seyyare Kumandanı Ethem (Çerkes) Bey, bundan 67 sene evvel, yani 21 Eylül 1948'de vefat etti. Mezarı, Ürdün'ün Amman şehrindedir. Bu büyük vatanperver, halkın nazarında da büyük itibar sahibidir. Ne var ki “resmî tarih”in nazarında hâlâ bir “hâin” olarak görülüyor. Resmî tarih, bu meselede kesinlikle “yalan tarih”tir. Dolayısıyla da, bu dehşetli yalanın düzeltilmesi ve bu büyük haksızlığın mutlak surette giderilmesi gerekiyor. Burada “iade-i itibar” derken de, esasen meselenin bu resmî yönünü kast ediyoruz. Yoksa, milletin kalbinde Çerkes Ethem’e karşı bir itibarsızlık söz konusu olmadığı gibi, tam aksine ona karşı fevkalâde büyük bir hürmet duygusu vardır, ki kendisi de buna tam lâyık bir şahsiyettir.
21.09.2015
İLBER ORTAYLI - İstiklal Savaşı tarihi içinde önemli bir bölüm Çerkes Ethem’e aittir. Çerkes Ethem halen önemli bir askeri otorite olarak kutsanan General Ermeloev tarafından tertiplenen operasyonlarla Kafkasya’nın boşaltıldığı dönemde imparatorluğumuza sığınan yüz binlerin içindeki bir ailenin çocuğudur. Şapsığ Çerkes boyu Osmanlı iskan politikasına uygun olarak muhtelif yörelere yerleştirilmiştir.
30.07.2015
BİLLUR AKTÜRK - Çerkes camiasında adından sıkça söz ettiren, çeşitli Çerkes dernek ve kurumlarında yöneticilik yapan, özgür Çerkes web sitesinde hala yazıları süren, bir sivil toplum kuruluşu olan Çerkes hakları inisiyatifi’n de sözcü, ilk Çerkes çalıştayının düzenleyicilerinden, Çerkeslerin oluşturdukları Çoğulcu Demokrasi Partisi kurucularından Murat Özden müziğe de el attı. Hadi gelin onun bu sonsuz enerjisine birlikte kulak verelim…
01.07.2015
ULAŞ SUNATA-Rus İmparatorluğu’nun 1817-1864 yılları arasında Kafkasya’yı istilası olarak okuyabileceğimiz Kafkasya Savaşı; Rusların Kuzey Kafkasya’yı topraklarına katması ve o coğrafyanın yerli halklarının, Çerkeslerin etnik temizliği ile sonuçlandı. 21 Mayıs 1864 günü Rus Çarı II. Alexander savaş durumunun sona erdiğini duyurmuştu. Hâlbuki bugün Kafkasya’nın yerli halkları tarihinde kara bir sayfadır. Savaş boyunca küçük gruplar hâlinde başlayan anavatandan ayrılışlar bugünden itibaren 19. yüzyılın sonuna kadar kitlesel göç şeklinde oldu. Bu dönemde Rus askerlerinin Kafkasya’daki köyleri sistematik olarak boşaltması ve Rusların Kafkasya topraklarını sömürgeleştirmesi dikkate alındığında bu durumun etnik bir temizlik amacıyla yapıldığı ve adına “Çerkes soykırımı” denmesi gerektiği son yıllarda daha fazla dile getiriliyor.
12.06.2015
NURİYE ÇAKMAK'IN RÖPORTAJI - 151. yılına giren Büyük Çerkes Sürgünü sırasında milyonlarca insan sürüldü ve yüz binlercesi bu yolculuk sırasında öldü. Çerkesler, başta Rusya olmak üzere dünyanın Çerkes Soykırımını tanımasını talep ediyor. Akademik çalışmalarını Çerkes Soykırımı üzerine yoğunlaştıran ve Rus arşivlerinde araştırmalar yapan Alman Araştırmacı Irma Kreiten, Rusya'nın sömürgeci Avrupa'ya gövde gösterisi yaparcasına Çerkeslere soykırım uyguladığını ancak bunu itiraf etmesinin uzak olduğunu söylüyor.
22.05.2015
 4  ...
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi