• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam89
Toplam Ziyaret978915
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436
Semerkew
Erol Karayel
erolkarayel26@gmail.com
Soçi Neyi Simgeliyor?
24/01/2014

Soçi, Adigelerle Abazalar arasında köprü bir halk olan Wubıhların tarihi vatanıdır. Kafkasyalıların özgürlük mücadelesinin bayrak şehirlerindendir.

Doğu Kafkasya'da İmam Şeyh Şamil'in ve Kuzey Batı Kafkasya'da da naibi Muhammet Emin'in Ruslar'a teslim olmasının (1859) ardından mücadele tamamen Kuzey Batı Kafkasya’ya kaymış ve bu direnişin örgütlenmesi de Soçi’de yapılmıştır.

13 Haziran 1861’de Soçi'de bir halk meclisi toplandı. Bir araya gelen Wubıh, Adige ve Abaza thameteleri uzun bir toplantının ardından Çerkesya'nın bağımsızlığına karar alarak bunu bütün dünyaya deklare ettiler.  Kendine 'Büyük Hür Meclis' adını veren 15 üyeli bir meclis oluşturuldu. Ülke idari bölgelere ayrıldı. Yasalar çıkarıldı, vergiler toplandı. Yurt dışına heyetler gönderilerek bağımsızlığın tanınması için çalışıldı... Ancak istikrar bulup oturmuş bir devlet yapısı kazanmasına fırsat verilmedi.

Soçi’nin son dönem tarihindeki önemi buradan gelir. Soçi, bağımsız Çerkesya Devleti’nin başkentidir ve doğrudan Çerkesya halkının devlet olma iradesini simgeler. Bunun için çok önemlidir; bu bir...

Soçi için ikinci olarak da şunu belirtmek gerekir…

Çerkeslerin direnişi Mayıs 1864’e kadar sürdü. Büyük Hür Meclis'in son toplantısı 1864 yılında Soçi’ye bağlı Kbaada köyünde yapıldı. Mayıs ayında son direnişlerin de kırılmasından sonra Ruslar Hür Meclis’in son toplantısına nazire olarak burada büyük bir dini ayin ve askeri geçit töreni düzenlemiş, sonrasında da sağ kalan Çerkesleri süngü zoruyla sahillere sürerek yurtlarından atmıştır.

Rusların Kafkasyayı işgal ederken yerli halklara uyguladığı zorbalığın bugünkü literatürdeki adı “Soykırım” ve “Sürgün”dür.

Bu soykırım ve sürgüne şahitlik eden son belde de Soçi şehridir. Soçi’yi hafızalarımıza kazıyan en önemli özelliklerinden biri de budur.

Yani Soçi, halkımızın devlet olma iradesini ortaya koyduğu bir şehir olması itibarıyla ümidin;  soykırım ve sürgüne yaptığı şahitlikle de acılarımızın ve mücadele azmimizin bir sembolüdür.

Bu yüzden de çok önemlidir.



2844 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

VERECEĞİMİZ OYUN HALKIMIZA BİR YARARI OLSUN! - 26/03/2024
Partimiz insanlarımızın mevcut siyaseten parçalanmışlığını dikkate alarak bu bataklığa girmeyecek; dikey değil yatay siyaset yapacaktır.
SEÇİMLER BİZİM İÇİN NE ANLAM İFADE EDİYOR? - 14/02/2024
Sivil toplumumuzun yanında, iyi çalışan bir siyasal toplumumuzun da olması gerektiğini herkesin anlaması ve bu süreçlere samimiyetle destek vermesi gerekir.
ADALET DUYGUSU KÖRELMİŞ BİR UKRAYNALI VEKİL - 02/10/2022
Goncherenko ile iş tutacak dostlara hatırlatmak isterim: Kendi adalet duygunuzdan taviz vermeden, adalet duygusu körelmiş biriyle işbirliği yapamazsınız.
POLİTİK BİLİNÇ - 29/01/2022
Sorunu olan toplum kesimlerinin, örgütlenerek sorunlarını siyasi platforma taşıyıp, devlet yönetimini bu sorunları çözme yönünde etkileyecek güç oluşturmaları demokratik bir haktır. ÇDP işte bu hakkı kullanmak istiyor.
AZINLIK TOPLULUKLAR İÇİN ‘SİYASAL KÜLTÜR’ NİÇİN ÖNEMLİDİR? - 30/08/2021
“Varlık mücadelesini devletin meselesi haline getirecek olan siyasal toplumun embriyosunu içinde barındırıyor olmasından dolayı “siyasal kültür” oluşturmak çok ama çok önemlidir”
PUTİN’İN YENİ ANAYASASI “RUSLAR EFENDİ, DİĞERLERİ KÖLE” DİYOR - 26/04/2020
Putin son derece sinsi bir politika uyguluyor. Gerçek amacını gizliyor ve günü geldiğinde hızla icra ediyor.
ETNİSİTE, SİYASET, ÇDP, V.S. - 19/07/2019
ÇDP’ye “etnik parti olmaz” argümanıyla karşı çıkanların “etnik derneklerde” icra-i faaliyette bulunuyor olması da tam bir kara mizah örneğidir.
KARADAN GEMİ İDARE EDİLMEZ; ÖYLEYSE HAYDİ SİYASETE! - 27/06/2019
Kırmızı kitapta bir rezerv olsun olmasın, taleplerimizin hayata geçmesi için mutlaka Çerkes sorununun çözümünü misyon edinmiş şahısların mecliste ve yürütme kadrolarında bulunması, yani siyasete girmesi gerekiyor.
SİVİL TOPLUMDAN, SİYASAL TOPLUMA... - 13/06/2019
2001 yılında işbaşına gelen AK Parti yönetimi AB kriterlerinin öngördüğü açılım programıyla devletin kimlikler üzerindeki inkar politikalarına son vererek önemli bir adım attı.
 Devamı
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi