• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam175
Toplam Ziyaret884580
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar19.139819.2165
Euro20.830420.9138
Semerkew
Mustafa Saadet
mustafa.saadet@yahoo.com
Değeri Bilinmeyen ve Unutulan Halk Ozanımız: Efaşıj Emin
04/12/2016

Çok değerli halk ozanımızın bibliyografyası hakkında Sayın Murat Özden onu bize tanıttı ve özelliklerini sıraladı. Kendisine müteşekkiriz. Ben Efaşıj Emin’in açmak istediği çığırı ve dilimize yapmak istediği katkılara değineceğim. Biliyoruz ki  okuma yazması olmayan toplumlar acıklı bir olay vukuunda, unutulmaması için bir ağıt düzenleyerek ve sık sık söyleyerek unutturtmamaya çalışırlar. Sevgiye ve aşka müteallik şarkılar da yakılır fakat biraz utangaçlık hissi ile açıktan açığa söylenmez, yalnız kalındığı zamanlarda söylenir ve başkalarına da aktarılır.

Fakat, yazmayan ve okumayan toplumlarda zamanla bu ağıt ve şarkılar kaybolmaya mahkum olup, Çerkes ağıt ve şarkılarının da hemen hemen hepsi kaybolmuştur. Halbuki ağıt ve şarkı yazmak dili çok iyi bilenlerin bir işidir ve tabiri caiz ise bir dilin en iyi, en anlamlı bir ifadesidir. Kısacası dilin kaymağıdır.

Türkiye’de çeşitli ve dağınık yörelerde yaşayan Çerkes’lerin ağıt ve şarkılarını derleyecek bir halk ozanımız maalesef çıkmamıştır. 1977 yılında yöresel olarak bu çığırı açan değerli halk ozanımız, tanıtmaya çalıştığımız Efaşıj Emin’dir. Ne gariptir ki, onun yaptığı derleme içinde bulunan ağıt ve şarkılar beğenilerek değişik yorumlarla söylenmekte fakat derleyenin ismi anılmamaktadır.

Halk türkü ve şarkılarının derlenmesine Almanya’da 1490’lı yıllarda başlanmış ve bitirilmiştir. Türkiye ‘de ise devlet desteği ile 1937 yılında Muzaffer Sözen tarafından başlanmış ve 1961 yılına kadar 10.000 kadar şarkı, türkü repertuarı derlenerek notaya dökülmüş ve halen Yurttan Sesler olarak çalınıp söylenmektedir. Ancak bu 10.000 şarkı ve türkünün önemli bir kısmı değişik yörelerden Kürtçe ve Ermeniceden tercüme edilerek oluşturulmuştur. (En bariz örneği Sarı Gelin türküsüdür)

Değerli halk ozanımız Efaşıj Emin’in açtığı çığır , Sayın Murat Özden ve tarafımdan 40 yıl sonra hatırlanmış ve çok kimse tarafından dinlenmemekte ise de,  “Kenexajığa Woredıxer” “Dirilen şarkılar” ismi ile 16 parçadan oluşan bir derleme yapılmıştır. İkincisinin çalışmaları yapılmakta olup, 6 ay içinde yayına hazırlamayı ümit etmekteyiz.

Bir çok yeniliğe imza atan Maltepe Çerkes Derneği 24 Aralık 2016 tarihinde unutulan halk ozanımız Efaşıj Emin’i layık olduğu şekilde tanıtmak, yeni şarkılarını dinlemek , çalışmalarına devam etmesini teşvik etmek ve bilhassa hakkettiği şekilde onurlandırmak için bir gece tertiplemiştir. Tertiplenen gecenin programı Sayın Murat Özden’in Özgür Çerkes Web sitesinde yayınlanan yazısında belirtilmiştir.

Geceye gelerek, değerli ozanımızı onurlandıracak olan herkese şimdiden teşekkür eder, her kim ne kadar yöresinde unutulmaya yüz tutmuş ağıt ve şarkıları, Maltepe Çerkes Derneği’ne ulaştırırsa, derleyen kimsenin de ismi ile birlikte kaybolmamak üzere kayda alınacağını bilgilerinize sunar, minnettar kalacağımızı arz ederim.



1595 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

BİR MUSİBET BİN HASİHATTAN EVLADIR - 10/02/2023
STK’larımız büyük bir gayretle topladıkları yardım malzemelerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırmakta güçlükle karşılaşmışlardır. Şahsi telefonlarla bilgilendirmeler de kısıtlı kalmıştır.
Temsil Kabiliyetini Yitirmiş, İşlevi Kalmamış İki Sivil Toplum Kuruluşumuz: D.Ç.B. ve KAFFED - 26/10/2022
Geçen 10 sene içinde iletişim, internet ve bilgisayar teknolojisinde yaşanan gelişmeler, artık bir ülkenin izin ve icazet vermesine gerek kalmayacak şekilde yeni imkanlar sunmaktadır.
ATA SÖZLERİNİN YORUMU - 26/01/2022
Atasözünün şimdiki tahrif edilmiş şekliyle söylenmesi mümkün değildir. Çünkü Çerkes’lerin müstakil devleti olmadığı için, sarayları, kralları, hatta iki katlı binaları bile yoktu.
KAFFED, ADIĞE DİLİNE VERDİĞİ ZARARDAN DOLAYI ADDER’DEN ÖZÜR DİLEMELİDİR - 01/08/2021
Tüm enerjimizi, kurumlarımızla ve hemşerilerimizle iş birliği içinde anadilimiz için kullanmak dileğiyle, son sözüm şudur. “ADDER, ÇERKES DİLİNİN YILMAZ VE EBEDİ KORUYUCUSUDUR”
UNUTMAYALIM, UNUTTURMAYALIM. - 27/12/2020
Onlar, her türlü kısıtlayıcı önlemlerin yapıldığı, yasakların konduğu zamanlarda fedakarca kültürümüzü bizlere ulaştırmaya çalıştılar. Bizlere ulaştırılan öz kültürümüzü hiç olmazsa onların anısına hürmeten koruyalım.
YARGI KARARININ ÖNEMİ - 15/11/2020
Ethem hakında kitap yazacağını ifade eden, tarafsız yazar Habraçü Murat‘ın bilhassa bu Düzce katliamını sarahate kavuşturmasını ve tarihin bir karanlık sayfasının daha aydınlatılmasını, kurbanların isimlerini tek tek tespit etmesini beklemekteyim.
TARİHİN KARANLIK BİR SAYFASINI AYDINLATAN KİTAP: GÖNEN-MANYAS ÇERKES SÜRGÜNÜ - 18/10/2020
Kendi soyunun liderlerini acımasızca yok eden, halkının sürülerek felaketine sebep olan Ethem’i kahraman ilan edenlerin Gönen-Manyas Çerkes Sürgünü kitabını okumalarını tavsiye ederim.
SAFLARI SIKLAŞTIRALIM MI? - 16/09/2020
Kanaatimce, bu ayrışmaların giderilmesi için bütün İslam ülkelerinin gerçek din bilginlerinden oluşturulacak bir kurul tarafından doğru İslamiyet esaslarının belirlenmesi yerinde olacaktır.
YENİ PARTİ KURMALAR VE BEKLENTİLER - 12/09/2020
Gösterilen bu bireysellik ve egoizim yapılmamış olmasaydı alınan 17 bin oyun kat kat fazlası alınır, Türkiye’nin siyasi arenasında yerini alır ve partiler içinde ittifak yapılması gerekli parti konumunda olurdu.
 Devamı
ÇOĞULCU TV
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi