• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam105
Toplam Ziyaret977176
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Semerkew
Erol Kılıç Kutelia
erolkutalia@hotmail.com
Kayserili Kabardey Tahmadası ve Mor Binlik
02/04/2012

14 Ağustos 1992 Tarihinde Gürcüstan silahlı kuvvetleri tankları, topları, tüfekleri ve hapishanekaçkınları ile İngur Nehri'ni geçerek Abhazya'ya saldırmış,Abhazya - Gürcüstan savaşını başlatmıştı.

Türkiye diasporasında yaşayan Kuzey Kafkasyalılar bu durum karşısında zaman geçirmeden biraraya gelerek Kafkas Abhazya Dayanışma Komitesi'ni oluşturdular. Komitede Abhazların yanında Adige, Kabartay, Ubuh, Çeçen ve Oset kardeşlerimiz de yer aldılar. Komite yönetiminde herkesin bir görevi vardı. Herkes özveriliydi. Herkes elinden geleni de, gelmiyeni de yapmaya çalışıyordu.

İstanbul'da oluşan bu organizasyon Anadolu'nun her yerine yayılıyordu. Kafkas derneklerimizin olduğu her yerde Abhazya'ya yapılacak yardıma yönelik “Kriz komiteleri” kuruldu.

Kriz komiteleri, Abhazya'ya insani yardım olarak ilaç, tıbbi malzemeler, giyim ve nakdi yardım topluyorlardı. Bu Çerkesler'de bir ilkti. İlk defa Çerkesler kendileri için bir şey istiyordu.

Parası olan parasını, olmayan bahçesindeki kışın yakacağı odununu, kimi yaşlı kadın sepetinde biriktirdiği yumurtalarını, kimi topladığı fındığın bir çuvalını, kimi harmandan aldığı buğdayını, kimi kadınımız kolundaki bileziğini, kimi çocuklarımız kumbarasında biriktirdiğini, kimi emeklimiz binbir güçlükle bastırdığı Adigece - Türkçe sözlük kitaplarını getiriyor, “bunları satın parasını Abhazya'ya yollayın” diyor, kimi de Kayserili Kabartay tahmadası gibi biriktirdiği cenaze parasını veriyordu.

Şimdi izninizle Kayserili Kabartay tahmadasının mor binliğini anlatmak istiyorum.

Kayseri Kafkas Derneğimizde kurulan kriz komitesinde görev alan Çerkes gençlerimiz bir akşam kentten epey uzak bir Çerkes köyüne giderler. Köye vardıklarında gece olmuş, her yer karanlığa bürünmüştü. Köyün kahvesine girerler. Selam ve hoş sohbetten sonra köye geliş amaçlarını anlatırlar.

- “Abhazya ateş altında, Abhaz kardeşlerimiz için desteğinizi bekliyoruz” derler.

Kahvedekiler ellerinden gelen desteği yaparlar. Kahvenin bir köşesinde 80 yaşını geçirmiş yaşlı bir tahmada oturmaktadır. Gelen gençleri büyük bir dikkatle izlemektedir.

Gençler teşekkür ederler, geldikleri yere dönmek için izin isterler ve kahveden ayrılarak yola çıkarlar.

Onlarla beraber Kabartay tahmadası da kahveden çıkar, gençlere seslenir kendisini beklemelerini ister. Yanyana geldikleri an şunları söyler:

- “Bu Çerkes köyüne yardım için çok kişi geldi, ilk defa Çerkesler kendileri için bir şey istiyorlar. Buna ben de katılmak isterim” der.

Ceketinin iç cebinden naylona kat kat sarılmış, balmumuna bulanmış muska şeklinde bir bezi çıkararak gençlere verir.

- “Bunu size kahvede vermeye sıkıldım, yarın ölürsem cenazemin kaldırılması için biriktirmiştim ama bunu bizim ABAZALARA verin, onların şimdi benden daha fazla ihtiyacı var” der.

Kabartay tahmadası 80 yaşını geçmişti ve okur yazar da değildi. Gençler muskayı açınca içinden artık tedavülden kalkmış bir bir mor binlik çıkar. Şaşırırlar ama mor binliği Kabartay tahmadasına “bu artık geçmiyor” diye iade etmezler. Duyarlı gençlerimiz onun dünyasını alt üst etmez, gerektiği gibi davranırlar.

***

Gençlerimiz dün de duyarlıydı, bugün de duyarlıdır. 29 Nisan 2012 tarihinde Çerkes Hakları İnisiyatifi'nin Kayseri'de tertipleyeceği mitingde yerlerini alacak ve yine gereğini en iyi bir şekilde yapacaklardır.

Bu mitingde benim gözlerim o Kayserili Kabartay tahmadasını arayacaktır. Onu belki bulamıyacağım, çünkü Abhazya savaşından bu yana yaklaşık 20yıl geçti. 1992'de 80 yaşını aşmıştı. İhtimaldir dünyasını değiştirmiştir. Olsun, yine de gözlerim onu arayacak. Çünkü o cenazesi için biriktirdiği mor binlik yanında, çok anlamlı bir söz söylemişti:

- ''İLK DEFA ÇERKESLER KENDİLERİ İÇİN BİR ŞEY İSTİYORLAR.”

Kabartay tahmadası yaşıyorsa Allah uzun ömürler versin, şayet dünyasını değiştirmişse “Öbür dünyası aydınlık olsun.”

Ona şunları söylemek istiyorum:

- ”Tahmadamız, Çerkesler Abhazya savaşını onurları ve vatan sevgileriyle kazandılar. Şimdi ABHAZYA bağımsız bir ülke.”

- “Senin verdiğin mor binlik çok işe yaradı. Abhazya'ya zaferi o mor binlik getirdi.”

- “İzin verirsen şayet, seni Abhazya'nın özgürlük savaşında diasporanın en büyük maddi destek veren kişisi olarak ilan etmek istiyorum.”

***

 - “Tahmadamız, yine Kayseri'ye geleceğiz, 29 Nisan 2012 tarihinde saat 15.00'de Fuar Önü'nde olacağız. Kendimiz için değil, yine halkımız için isteyeceğiz.”

- “Tahmadamız bu seferki isteklerimiz:

    * ANADİLİMİZDE EĞİTİM,

    * 7/24 SAAT ANADİLİMİZDE RADYO-TV YAYINI,

    * ÇERKESÇE KÖY ADLARIMIZIN GERİ VERİLMESİ olacak.

 ***

- “Tahmadamız; biz bunları isterken sakın üzülme Çerkesler yardım istiyorlar diye. Biz Elburuz Dağı kadar Çerkesiz. Biz yardım istemiyoruz. Biz bunların bedelini yıllardan beri peşin olarak, fazlası ile ödedik, halen de ödemeye devam ediyoruz”

. “Şimdi ise bize verilmeyen, verilmek istenmeyen haklarımızı istiyoruz.”



5582 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ABHAZYA’DA APARTMAN YASASINA ALTERNATİF DEVRE MÜLK YASASI OLABİLİR Mİ? - 09/08/2023
‘’Apartman Yasası’’ teklifine alternatif olarak Abhazya’da ‘’Devre Mülk’’ Yasası çıkartılabilirse, Abhazya’nın hassas olan demografik dengesine zarar vermeyeceği gibi, demografik yapısına süreç içinde olumlu katkısı olabilir.
3. ULUSLARASI ÇERKES KONFERANSI’NIN ARDINDAN… - 06/07/2022
Kafkas Dernekleri Federasyonu, Çerkes Dernekleri Federasyonu, Abhaz Dernekleri Federasyonu, Birleşik Kafkasya Dernekleri Federasyonu bir araya gelip, konu birliği, eylem birliği, takvim birliği için bir konfederasyon oluşturmalıdırlar.
SOSYAL MEDYA VE KUZEY KAFKAS HALKLARI - 16/01/2022
Sosyal medya günümüzde sadece bir iletişim aracı değil aynı zamanda bir sosyal baskı aracıdır. Bunun yanında kamuoyu oluşturma özelliği vardır.
GÖRDÜKLERİMİZ DUYDUKLARIMIZ YAŞADIKLARIMIZ - 15/12/2021
Bu ülkede zaman zaman milliyetçilik adı altında ırkçılık yapıldığını da gördük ve görüyoruz.
DÜĞÜNLERİMİZ SİLAH ATILAN POLİGON DEĞİLDİR! - 26/08/2021
Köy düğünlerinde silah atan magandalar artık kentlere de ulaşmış bulunmakta, hergün yeni bir yaralanma, ölüm haberi almaktayız.
AFGANİSTAN’DA ÖLEN ABHAZLAR VE MEGRELLER - 17/08/2021
Gürcistan çok dilli, çok kültürlü, çok inançlı bir ülke olmasına rağmen Kartvel kozunu sürekli oynayıp, homojen bir Gürcistan yaratma, diğer halkları pasifize etme peşinde.
DİASPORALARIN GÜCÜ - 01/05/2021
Abhazya'nın özgürlük ve bağımsızlık savaşında Türkiye diasporasında yaşayan 5 milyondan fazla Kuzey Kafkasyalı birlik ve beraberlik içinde hareket ettiler.
SUNİ DEVLET SINIRLARI SAVAŞ DAVETİYESİ DEĞİL Mİ? - 10/10/2020
Pergel ve cetvelle ülkelere suni sınırlar çizen emperyal devletlerin faşist yöneticileri, günümüz demokrasi ve insan hakları anlayışına göre savaş suçlusudur.
ABAZA KİMLİĞİ - ABAZALAR / ABHAZLAR: TEK MİLLET, ÜÇ DİYALEKT, İKİ AYRI ALFABE - 06/08/2020
Habze ve Apsuara’da kadınlar için söylenen bazı yaklaşımlar şöyledir. - Kadın evin kan damarıdır. - Evi ev, akrabayı akraba yapan kadındır. - Kadının olduğu yerde bıçak çekilmez
 Devamı
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi