• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam50
Toplam Ziyaret1045746
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.088734.2253
Euro37.628037.7788
Semerkew
Murat Özden
murathabracu@hotmail.com
ÇERKESLERİN MİLLİ SİYASETİ NASIL OLUŞTURULMALIDIR?
14/11/2020

Bir fikrin siyasete dönüştürülebilmesinin şartları yerine getirilmediği takdirde o fikir sadece bir fikir olarak kalır. İnsanlar onu beğenebilir ya da eleştirebilir ama o fikir siyasete dönüşmez.
Bunun en önemli üç şartı vardır
1- Üzerinde toplumsal mutabakat sağlanmış kanonik bir metin. Toplumda heyecan yaratacak bir fikir.
2- Bu heyecan yaratacak fikri hedefine taşıyacak kadrolar.
3-Kadroların heyecan yaratacak fikri hedefine taşıyacak siyasi araç.
Siyasi parti, onu destekleyen STK’lar, yayın organları, sanatçılar,maddi kaynaklar, vd.
***
      İdeolojik netlik sağlandığı takdirde, Çerkesler’in Partisi de var, STK’sı da var, eğitimli insanları da var, Çerkes Milli Siyaseti’ni oluşturmak çok kolaydır.
 
Takip ettiğimiz yukarıdaki sıralamada en sıkıntılı olan kısım, Çerkes milli siyasetini yaratacak kadroların yokluğudur. Tarihsel perspektifte Çerkes halkının başına gelen en büyük talihsizlik olan soykırım ve köklerinden kopma insan kaynağımızla birlikte fikri üretimimizi de kurutmuştur. Can derdine düşmüş bir halk, çok geniş bir coğrafyaya saçılmıştı.
Çerkesler’in özellikle diasporada çiftçilik ve askerlik dışında bir seçeneği yoktu. Çiftçilik yapmak İçin köylere yerleşenler, izole bir yaşam sürdükleri için çok uzun süre dillerini ve kültürlerini azalarak da olsa bu günlere taşıyabildiler. Köyden kente çalışmak ya da okumak İçin gelenler ikinci nesilde asimilasyon girdabına kapılıp yok oldular.
Büyük sürgünle birlikte askerlik mesleğini seçenler, okuma imkanını bulanlar şehirlere yerleştiler. Neredeyse ilk nesilde, en çok ikinci nesilde asimilasyon girdabında yok oldular.
Ancak yine de Çerkesler için bir şeyler düşünen, bir şeyler yapmaya çalışanlar okumuş kesimden çıktı. Örgütlenme özgürlüğünün 1908 yılında gelmesiyle birlikte Çerkes Teavün Cemiyeti’ni kurdular.
İstanbul Beşiktaş’ta Çerkes Numune Mektebi’ni açtılar. İzmir’de ulusal azınlık haklarından Çerkesler’in de yararlanması gerektiğini bildiren bildiri yayınladılar. Ankara’nın yanında kurtuluş savaşına katılmaları onları hain olmaktan kurtaramadı.
Cumhuriyet dönemi ile başlayan Türk ırkçısı dalga, Türk olmayan diğer etnisiteleri zorla Türkleştirme savaşına girdi. Fiziki yok etme ve sürgün dışında aşağılama, dilini, kültürünü yasaklama gibi tedbirler devreye sokuldu. Yaratılan bu korku iklimi, kimliğini gizleme ve inkar etme davranışını beraberinde getirdi.
Kimliğinden vazgeçenlere makam ve mevki verilmesi, devlet imkanlarından yararlandırılması kimlik inkarını cazip hale getiren en önemli etkenlerden biridir.
Ayrıca kimliğini inkar etmenin en önemli güvende olma imkanını sağladığı iklimde, asıldan fazla saldırgan olmayı beraberinde getiriyor. Türkiye’de Türk’ten fazla Türkçülük yapan Çerkesler sağlıksız kişilik örnekleridir. Çift cinsiyetli insanlar gibi çift milliyetli insanlar da hastalıklı kişilerdir.
Ürdün’de Kralın yakın koruması, istihbaratını ve ordunun çekirdeğini oluşturmakla övünen Çerkeslerimiz de Kraldan fazla kralcı, Arap’tan fazla Arapçıdırlar.
Rusya’da 1 Temmuz 2020 yılında yapılan ölüm fermanımız olan anayasa oylamasında DÇB (Dünya Çerkes Birliği) Başkanı Hauti Sohrokov, “Bu anayasa oylamasına karşı çıkanlar bizden değildir” diyerek Rus’tan fazla Rusçu olduğunu göstermiştir.
Anavatanın ve Çerkes diasporalarının bu halde olduğu bir milletten Çerkes Milli siyasetinin çıkamaması olağandır. Ancak tarihi neden öyle oldu diye bugünden yargılama hakkına sahip değiliz.
Onun İçin bugün ne yapabileceğimize bakmamız gerekiyor.
Öncelikle toplumsal eleştirinin ve özeleştirinin çok değerli bir şey olduğunu öğrenerek işe başlayabiliriz. Bunu yapabildiğimiz takdirde, asil, kahraman, sadık gibi içi boş avunmalar yerine, dünyada her şeyini kaybetmiş bir halk olduğumuz gerçeğini kabullenip, kaybettiklerimizin peşine düşebiliriz.
Toplumsal eleştiriyi normalleştirebilirsek, ideolojik mücadeleyi de öğreniriz. İçimizdeki Türkçü, Arapçı, ve Rusçulara karşı amansız bir ideolojik mücadele vermeden Çerkes Milli siyasetini oluşturamayız. Onların halkımızın önünde oluşturdukları seti yıkıp, Çerkes milletinin kafasını karıştırmalarının önüne geçmeliyiz.
Bu işbirlikçi kesimlerin yarattığı düşünce kirliliğini temizleyip cam gibi net bir biçimde, her türlü etkiden uzak halkımızın önüne “Çerkes Milliyetçiliği” fikrini koymalıyız.


1531 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ETHEM’İN, GÖNEN BALCI KÖYÜ’NDEN ARAP MAHMUT’A MEKTUBU. - 19/08/2024
Çerkes Diaspora tarihinde Balıkesir’in Gönen ve Manyas Çerkeslerine uygulanmış asimilasyon, inkar ve imha politikaları anlaşılmadan Türkiye Çerkesleri’nin neden bu kadar yoğun bir biçimde yok olduklarını anlamak mümkün değildir.
SÜRGÜNDEKİ ETHEM’İN HATIRATI DOLAYISIYLA TÜRK ORDUSUNA YAZDIĞI BİLDİRİ - 27/07/2024
Bizlere kitaplarda Kurtuluş Savaşı, ya da İstiklal Harbi diye öğretilen şey aslında bir iç savaştır. Bu savaşta Fransızlar, İtalyanlar ve Yunanlılar, verilen iç savaşın yanında bir ayrıntıdan ibarettir.
ETHEM’İN BOLŞEVİKLİĞİNE DAİR NOTLAR-3 - 01/07/2024
Çerkeslerin “Met Çunatuko İzzet” (Bilgin İzzet) dediği Yusuf İzzet Paşa, rafları kitap dolu bir odada Ethem beyi kabul etti. Solgun, halsiz görünüyordu. Heyecanlıydı, kalkarak Ethem beyi karşıladı, —“Memleketi bir felaketten daha kurtardın" dedi.
ETHEM’İN BOLŞEVİKLİĞİNE DAİR NOTLAR – 2 - 14/06/2024
Ticaret basımevini satın alarak kurduğu Yeni Dünya gazetesini başyazarlıkla birlikte Arif Oruç beyin buyruğuna vermişti. Yeni Dünya, sırtını Ethem beyin askeri gücüne, ününe dayayarak komünizmi savunuyordu.
ETHEM’İN BOLŞEVİKLİĞİNE DAİR NOTLAR - 03/06/2024
Ethem Bey’in iyi bir eğitimi olmadığı için onu eleştirenler, onun üstün meziyetlerinin farkında değildirler.
KIZILORDU KOROSU’NA GEÇİT YOK! - 25/04/2024
Her şeye rağmen bu konserlerin yapılmasında ısrar edilirse, Kızılordu Korosu'nu her şekilde protesto edeceğimizi ve pişman edeceğimizi de bilin!
ETHEM, CELAL BAYAR’A YAZDIĞI MEKTUPTA KÜRTLER İÇİN ÖZERKLİK, ÇERKESLER İÇİN AZINLIK HAKKI İSTEDİ. - 20/04/2024
Ethem meselesi bir çelişkiler yumağıdır. Ondan bir hain çıkarmaya çalışan güruh, onlarca kitap yazmasına rağmen henüz bunu başaramamıştır. Ondan bir kahraman çıkarmaya çalışanların eli de T.C. yasaları ve saldırıları nedeniyle bağlıdır.
ŞARK-I KARİB, ÇERKES TEAVÜN ÇEKİŞMESİNE BİR BELGE DAHA - 13/04/2024
Çok net şekilde Şark-i Karibcilerin bunak paşalar diye suçladığı Çerkes Teavün Cemiyeti’nin, istisnalar hariç, Çerkeslik için hiç bir gelecek tasavvurunun olmadığını görüyoruz.
ŞARK-I KARİB, ÇERKES TEAVÜN ÇEKİŞMESİ - 07/04/2024
Osmanlı döneminde Çerkesler iki önemli Cemiyet oluşturdular. Bunlardan birincisi 1908 yılında Çerkes Osmanlı paşaları tarafından kurulmuş olan “Çerkes İttihad ve Teavün Cemiyeti”dir. İkincisi 1921'de“Şark-ı Karib Çerkesleri Temini Hukuk Cemiyeti"dir.
 Devamı
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi