• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam263
Toplam Ziyaret1041449
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.929334.0652
Euro37.879238.0310
Semerkew
Murat Özden
murathabracu@hotmail.com
TARİH, NEDEN “ETHEM’İN İHANETİYLE” BESLENMEK ZORUNDA?
16/01/2021

Ve 29 Aralık Kütahya,

4 top

Ve 1800 atlı bir ihanet

Yani Çerkez Ethem

Bir gece vakti

Kilim ve halı yüklü katırları

Koyun ve sığır sürülerini önlerine katıp

Düşmana geçti

Yürekleri karanlık

Kemerleri ve kamçıları gümüşlüydü

Atları ve kendileri semizdiler

Ateşi ve ihaneti gördük

(Nazım Hikmet, Kuvayı Milliye Destanı)

 

Sevgili  Okuyucular,
Kendisi de hain damgası yemiş, yıllarca hapis yatmış, bu ülkede yaşamasına imkan kalmadığı İçin Rusya’ya kaçmak zorunda kalmış bir insan neden böyle ifadeler kullanmak zorunda kalır?
Çünkü Kurtuluş Ssavaşı olarak bildiğimiz Anadolu iktidar iç savaşını Mustafa Kemal kazanmış ve bu iç savaşı 1926’da tamamlamıştı. 14 Haziran 1926 tarihinde ortaya çıkarılan İzmir Suikasti’ni tam bir fırsata çevirdi Mustafa Kemal. 6 kişi silahlarıyla birlikte yakalanmıştı ama 126 kişi yargılandı. Onlarca kişi idam edildi. Ama Mustafa Kemal’in en büyük kazancı en yakınındaki paşaları tasfiye etmek oldu. Terakki Perver Cumhuriyet Fırkası’nı kurup Ona rakip olan Kazım Karabekir, Rauf Orbay, Ali Fuat Cebesoy, Refet Bele, Adnan Adıvar, Halide Edip Adıvar da idamla yargılandılar.
Rauf Orbay, Halide Edip Adıvar, Adnan Adıvar yurt dışında olduklarından kelleyi kurtardılar. Kazım Karabekir Erenköy’deki bağ evinde ev hapsinde onbeş sene geçirmek zorunda kaldı. Refet Bele ve Ali Fuat Cebesoy hapis yattıktan sonra Affedilip Atatürk’le barışabildiler.
1926 yılının Ağustos ayında Sarayburnu’na ilk heykelini diktiren Mustafa Kemal ülkeyi baştan sona heykelleri ile donatarak yarı tanrı konumundaki bir tek adam oldu.
Şimdi, Atatürk’e suikast girişimine katılıp idamla yargılan hain Türk Kazım, hain Türk Ali Fuat, hain Türk Refet, hain Türk Adnan Adıvar, hain Türk Halide Edip, hain Çerkes Rauf Orbay denmez de neden hain Çerkes Ethem denir?
Çünkü Mustafa Kemal, iktidarı İçin Yunan’dan, İngiliz’den çok daha büyük tehlike olarak gördüğü ve korktuğu Ethem Bey hayaletiyle birlikte mensup olduğu Çerkes Milletini hainleştirmeyi de birinci vazifesi olarak kabul etmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti’nde meşruiyet arayan her yazar, çizer, şair, tarihçi, düşünür geçinen herkes Kemalist ideolojiye hizmet için mutlaka hain Çerkes Ethem yalanına sarılır.
Oysa bu ülkenin kuruluşunda Mustafa Kemal, Kazım Karabekir, Ali Fuat Cebesoy, Rauf Orbay, Fevzi Çakmak, İsmet İnönü kadar, hatta onlardan fazla Pşov Çerkes Ethem Bey’in harcı ve emeği vardır.
***
Nazım Hikmet’in de yalan kervanında yer aldığı  “büyük paralarla Yunan’a katıldılar” yalanındaki sis pardesini kaldırıp, gerçeği ortaya çıkaralım. Çünkü gerçeklerin eninde sonunda ortaya çıkmak  gibi bir özelliği var.
“Ben vatanımı terk ederken beraberimde katiyen para almadım. Miktarını katiyen söyleyemeyeceğim, fakat azami elli lira civarında naktim vardı. Daha evvela anlatmıştım. Hududu geçmeden evvel Kuvay-I Seyyare’den mevcudu kalmış zabit ve efrada son maaşları veriliyordu. O anda çok para alabilirdim. Çünkü ben amir-i ita idim. Çok param olabilirdi. Hiç bir zaman olmamıştır. Protokol icabı  Yunan işgali altındaki sahaya geçtiğim andan itibaren paraya ihtiyacım belirdi. Elimdekini avucumdakini zaruri hallerde sarf ettim. Ağabeylerimden para temin edebilirdim. Hali vakti yerinde bir aile idik. Gerek Bandırma’da, Emreköy’de arazimiz, değirmenlerimiz, sürülerimiz vardı. Zannediyorum ki ağabeylerim bunları emin adamlarımız vasıtasıyla işletmekte idiler veya satmışlardı.
***
Atina’dan buraya (Berlin’e) ancak Eşref (Kuşçubaşı) Beyin delalet ve imkanıyla gelebilmiştim. Onun da elinde avucunda bir şeyler kalmamıştı. Vakıa hiç bir yakınım ve beni sevenler içinde bulundukları mali muzayakayı bana hissettirmemeye gayret ediyorlardı. Fakat ben hiç birisinin, bilhassa kardeşlerimin (Reşit, Tevfik) rivayet ve ifşa edildiği gibi, değil millete ve hükümete ait servetle, kendi zayi emlakimizin bedeli ile dahi gelmediklerini çok iyi biliyordum. Şurada samimiyetle kaydedeyim ki, yarım okka pekmeze üç okka ekmeği banıp da on iki gün geçirdiğimiz zamanlar olmuştur. Kırk katır yükü altın kaçırdıkları rivayet edilen insanlar elbette böyle yaşamazlardı.” (Cemal Kutay, Çerkes Ethem Dosyası)
Bu yoksulluğu gözlemiş ve Amman’da onunla röportaj yapmış Tarık Mümtaz Göztepe’nin gözlemlerini izleyelim.
”Mütevazi bir evde kendi yorganını kaplamakla meşgul olan bu adamın, kendisine hiç yakışmayan bu vaziyetinde ansızın yanına girdiğimiz zaman gözlerini kaldırdı ve suç üstünde yakalanmış bir çocuk gibi sapsarı kesilerek iki metreye yaklaşan boyu dimdik oldu.
Hüviyetimi öğrenince ve gazeteci olduğumu anlayınca, dünyadan elini ayağını çekmiş ve yorganını kendi eliyle kaplayacak kadar derin yoksulluğa düşmüş görünen adam, birdenbire değişti ve gözleri ümit ve ihtirasla dolu, damarlarında yeni bir hayat ve hareket kasırgası oluşmaya başladı. Bir lahza içinde gurbet odasının dekoru değişmişti. Yorgan toplandı ve ortaya tıklım tıklım ve boy boy dosyalar geldi. Bunlar Çerkez Ethem’in gözünden bile sakınarak muhafaza ettiği Milli Mücadeleye ait cidden zengin dosyası idi.” (Tarık Mümtaz Göztepe, Vahidettin Mütareke Gayyasında, Sahife 245-246)
Yalanlardan birine projektör tuttuktan sonra, Çerkes Ethem Bey’in vasiyeti ile yazıyı bitireceğiz.
“Fakat benim hususi vaziyetim ve başkasına benzemiyordu. Ben, ifa ettiğim hizmetle ve bilhassa temsil ettiğim çok mütevazi rütbe ve mevki ile kabil-i kıyas olmayacak şekilde isminden bahsedilmiş ve şu gurbet anında dahi hakiki sebeplerini bilemediğim için mahrum olduğum benim için ebediyen meçhul kalacak sebeplerle memleketim, vatandaşlarım ve tarih huzurunda ihanetle tescil edilmiş adamdım. Katiyyen ithamların ağır mesuliyetine layık günahkar değilim. Fakat hakikatları bitaraf bir mahkeme önünde izah edebilecek mi idim? Hayır ! O halde gurbete devam edecek ve gurbette ölecektim. Ta ki akibetim günün birinde , o ilk günlerin hakiki tarihini yazacak kimselerin dikkatini çeksin ve meseleyi başından sonuna kadar alsınlar, belki çok hatalarım olduğunu, fakat asla vatan haini olmadığımı tesbit etsinler. Fakat hizmet kıdemlerimi, canımı ve kanımı seve seve uğruna vermek için didindiğimi, hiç bir tehlikeden gözümü kırpmadan üzerlerine gittiğimi de tasdik etsinler.
Böyle bir muhasebenin aleyhime netice vermeyeceğine iman ediyorum.”(Cemal Kutay,Çerkes Ethem Dosyası Cilt 2,sahife 315)
İnşallah Ethem’le birlikte Çerkeslere vurulan hain damgasını kaldırıp, tarihi gerçekleri ortaya çıkarmak bizlere nasip olur.


1811 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ETHEM’İN, GÖNEN BALCI KÖYÜ’NDEN ARAP MAHMUT’A MEKTUBU. - 19/08/2024
Çerkes Diaspora tarihinde Balıkesir’in Gönen ve Manyas Çerkeslerine uygulanmış asimilasyon, inkar ve imha politikaları anlaşılmadan Türkiye Çerkesleri’nin neden bu kadar yoğun bir biçimde yok olduklarını anlamak mümkün değildir.
SÜRGÜNDEKİ ETHEM’İN HATIRATI DOLAYISIYLA TÜRK ORDUSUNA YAZDIĞI BİLDİRİ - 27/07/2024
Bizlere kitaplarda Kurtuluş Savaşı, ya da İstiklal Harbi diye öğretilen şey aslında bir iç savaştır. Bu savaşta Fransızlar, İtalyanlar ve Yunanlılar, verilen iç savaşın yanında bir ayrıntıdan ibarettir.
ETHEM’İN BOLŞEVİKLİĞİNE DAİR NOTLAR-3 - 01/07/2024
Çerkeslerin “Met Çunatuko İzzet” (Bilgin İzzet) dediği Yusuf İzzet Paşa, rafları kitap dolu bir odada Ethem beyi kabul etti. Solgun, halsiz görünüyordu. Heyecanlıydı, kalkarak Ethem beyi karşıladı, —“Memleketi bir felaketten daha kurtardın" dedi.
ETHEM’İN BOLŞEVİKLİĞİNE DAİR NOTLAR – 2 - 14/06/2024
Ticaret basımevini satın alarak kurduğu Yeni Dünya gazetesini başyazarlıkla birlikte Arif Oruç beyin buyruğuna vermişti. Yeni Dünya, sırtını Ethem beyin askeri gücüne, ününe dayayarak komünizmi savunuyordu.
ETHEM’İN BOLŞEVİKLİĞİNE DAİR NOTLAR - 03/06/2024
Ethem Bey’in iyi bir eğitimi olmadığı için onu eleştirenler, onun üstün meziyetlerinin farkında değildirler.
KIZILORDU KOROSU’NA GEÇİT YOK! - 25/04/2024
Her şeye rağmen bu konserlerin yapılmasında ısrar edilirse, Kızılordu Korosu'nu her şekilde protesto edeceğimizi ve pişman edeceğimizi de bilin!
ETHEM, CELAL BAYAR’A YAZDIĞI MEKTUPTA KÜRTLER İÇİN ÖZERKLİK, ÇERKESLER İÇİN AZINLIK HAKKI İSTEDİ. - 20/04/2024
Ethem meselesi bir çelişkiler yumağıdır. Ondan bir hain çıkarmaya çalışan güruh, onlarca kitap yazmasına rağmen henüz bunu başaramamıştır. Ondan bir kahraman çıkarmaya çalışanların eli de T.C. yasaları ve saldırıları nedeniyle bağlıdır.
ŞARK-I KARİB, ÇERKES TEAVÜN ÇEKİŞMESİNE BİR BELGE DAHA - 13/04/2024
Çok net şekilde Şark-i Karibcilerin bunak paşalar diye suçladığı Çerkes Teavün Cemiyeti’nin, istisnalar hariç, Çerkeslik için hiç bir gelecek tasavvurunun olmadığını görüyoruz.
ŞARK-I KARİB, ÇERKES TEAVÜN ÇEKİŞMESİ - 07/04/2024
Osmanlı döneminde Çerkesler iki önemli Cemiyet oluşturdular. Bunlardan birincisi 1908 yılında Çerkes Osmanlı paşaları tarafından kurulmuş olan “Çerkes İttihad ve Teavün Cemiyeti”dir. İkincisi 1921'de“Şark-ı Karib Çerkesleri Temini Hukuk Cemiyeti"dir.
 Devamı
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi