• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam295
Toplam Ziyaret1178886
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar41.048041.2125
Euro47.826848.0184
Semerkew
Murat Özden
murathabracu@hotmail.com
DÇB 21 Mayısı Yasaklatmaya Hazırlanıyor
19/10/2015
    12 Ekim 2015 tarihinde Aslan Shazzo imzasıyla Nat Press'te yayınlanan, çevirisi Ajans Kafkas'ta verilen "DÇB 21 Mayıs'ı iptal edebilir mi?" yazısından yola çıkarak bu tartışmayı sürdürmek istiyorum.

Aslan Shazzo'nun Çerkes aktivist Eugeni Tashu'nun Faebook sayfasındaki yazısından yola çıkarak DÇB'nin 21 Mayıs'ı iptal ettirip, ettiremeyeceğini tartışıyor. Aktivist Egueni Tashu ve Aslan Shazzo'nun öne sürdükleri fikirler çok sahici ve DÇB'nin bu işi yapmaya teşne olduğunun ayak seslerini duyuruyor.

DÇB üzerine defalarca yazdığım yazılardan birinden bir alıntı yaparak devam etmek istiyorum:

"En kötü örgütlülük bile örgütsüzlükten iyidir" denir. Ancak DÇB ve payandaları kötü kelimesini bile hak etmiyor. Çünkü sarı örgütler bile, naylon örgütler bile savundukları zümrenin çıkarlarını, sözde bile olsa savunur görünürler. En ar damarı çatlamış olanlar bile, haklarını savundukları zümreye açıktan savaş açamazlar. Yeryüzündeki siyasi ve sosyal mücadeleler tarihinde bu derece alçalmaya rastlamak mümkün değildir. Çünkü bu derece açığa düşmek o örgütün kendi idam fermanını imzalaması anlamına gelmektedir." (Özgür Çerkes-04.07.2014-Dçb ve Payandaları Çerkes Halkının Sırtına Saplanmış Hançerdir.)

Çerkes Halkı için çok değerli amaçlarla yola çıkmış olan DÇB, 2000 yılında yapılan kongresinde, FSB'nin yaptığı operasyonla, Rus işbirlikçilerince teslim alınmıştır. DÇB, 2000 yılından sonra bir Çerkes STK'sı olmaktan çıkıp, Çerkes Halkının taleplerini bastırmakla görevli bir Rus Devlet dairesine dönüşmüştür.

Ancak, bu durumun teşhis edilip, teşhir edilebilmesi 2010'lu yılları bulmuştur. Çerkes siyasi hareketlerinin yükselmeye başlamasıyla, her alanda yapılmaya başlanan toplumsal eleştriden DÇB de payına düşeni almış ve maskesi düşürülmüştür. Rusya'dan nemalanan dar bir oligarşik kadro hariç, akıl ve vicdan sahibi hiç bir Çerkesin gözünde ve gönlünde DÇB'nin bir değeri kalmamıştır.

*** 

Aslan Shazzo tarafından paylaşılan Çerkes Aktivist Eugeni Tashu'nun mesajını virgülüne dokunmadan paylaşmak ve üzerine bazı yorumlamalarda bulunmak istiyorum. Şöyle diyor Tashu:

"Hauti ,21 Mayısı anma programlarının iptali fikrini ileri sürdü. Tahminim şu ki, Kabardey-Balkar ve Adığey Parlamentolarının soykırımı tanıması 21 Mayıs yas gününün feshi ve iptali için bir politika
gelişecek. Kabardey-Balkar ve  Adığey Cumhuriyeti Parlamentosu da bu iptali memnuniyetle yerine getirecek.

Ancak her şeyin yasal olarak görünmesi için aşağıdan bir ses gerekecek. Yani soykırımın tanınmasının ve 21 Mayısın iptaliyle ilgili fikrin Çerkeslerden gelmesi gerekecek. Bu fikri DÇB ortaya atacak ve bunu yaparken "halkların dostluğu" gibi bahaneler kullanacak.

Kabardey-Balkar ve Adıgey Parlamentolarının soykırımı tanımasını ve anma günlerinin iptali sonucunda, tüm 21 Mayıs programları yasaklanacak ve ekstremist olarak kabul edilecek. İzinsiz yürüyüşler polis tarafından dağıtılacak, aktivistler ekstremizm ve "halklar arasında nefreti kızıştırmak" suçlarından tutuklanacaklar.

Sonunda Rusya'da soykırım ve 21 Mayıs hakkında yazan tüm Çerkes web  siteleri mahkeme kararıyla kapatılmaya başlanacak. Makale yazarları ve site sahipleri hakkında tahrik ve ekstremizm suçlamalarında bulunulacak. Bence gelecek yıllarda bizler olayların bu senaryo üzerinden geliştiğini göreceğiz. En azından olayların bu senaryo üzerinden gelişmesi büyük bir olasılık."

Eugeni Tashu'nun  mesajındaki tespitler ve senaryo ne kadarda gerçekçi görünüyor. Hiçbir aklı başında Çerkes DÇB ve payandalarının böyle aşağılık bir senaryoda yer almayacağına kefil olamaz.
Zaten anavatandaki 21 Mayıs Çerkes Soykırımı anmaları "Kafkas savaşlarında ölenleri anma günü" olarak gerçekleşiyor. Soykırım ve sürgün kelimesi devletin resmi anmalarında literatürden çoktan çıkarıldı. Bu kavramları dile getirmeye kalkanlar gözaltına alınıp etkisizleştiriliyor.

Sahi 20 Eylül Adığe Bayramı günü niye uyduruldu?

Senenin 364 günü oynayıp, bir gün yas tutan Çerkeslerin, 21 Mayıs’ı da unutup senenin 365 günü oynaya oynaya yok olmaları için uyduruldu.

Ancak diasporalarda gelişen bağımsız Çerkes Siyasi Hareketi, Rusya'nın da, DÇB'nin de, payandalarının da oyunlarını bozup 21 Mayıs mücadele bayrağını daha yükseklere taşıyacaktır.



2411 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ETHEM VE M. KEMAL ARASINDAKİ MÜCADELE İDEOLOJİKTİ - 31/08/2025
”Mustafa Kemal Diktatörlüğe gidiyor”diyerek 1924 Kasım ayında Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası (İlerici Cumhuriyet Partisi)’nı kuran, Kazım Karabekir, Rauf Orbay, Refet Bele, A.F. Cebesoy ve arkadaşları Mustafa Kemal’le ideolojik ayrılığa düşmüşlerdi
BALKAR SELÇUK’A MEKTUP - 10/08/2025
Tanzer Ünal ismindeki bir gazeteci çalıştayımızı eleştirirken, ”Yeni Bir İhanet Şebekesi” manşetini atmış isimlerimizi ve resimlerimizi de vererek bizi hainlikle suçlayarak hakaret etmişti. O zaman mahkeme bunu fikir özgürlüğü olarak kabul etmişti.
NEDEN BU HALDEYİZ, NE YAPMALIYIZ? - 23/07/2025
Eğer bizler Çerkes Milleti olarak bir vatan ve millet inşa etmeyi hayal ediyorsak, fikriyatımızın merkezinde “Çerkes Milliyetçiliği”nin olması gerektiğine inanıyoruz.
RUSYA ON YIL İÇİNDE DAĞILACAK BİR ÜLKEDİR - 19/06/2025
On yıl içerisinde dünyanın fosil yakıt ihtiyacı ortadan kalkacaktır. Petrol, doğalgaz, kömür ve kereste dışında satacak bir ürünü olmayan Rusya çöp olacak ve dağılacaktır.
ÇERKESLER, RUSLAR’DAN ÇOK DAHA ASİL VE DAYANIKLI BİR MİLLETTİR - 09/06/2025
Korkan kimse dövüştüğü kimseyi asla yenemez. Ruslar da Çerkesya’nın Ormanlık dağlık coğrafyasından ve gözünü daldan budaktan sakınmayan savaşçılarından çok korkuyorlardı.
ÇERKES TARİHİNİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ VAKFI-ÇERTAV’IN FİNANSMAN MODELİ - 30/05/2025
Kimlik bilincinin oluşabilmesi ve kaybettiklerimizi tekrar geri kazanabilmemizin en önemli şartı toplumun tarih bilincinin oluşması ve tarih hafızasının yaratılması gerekliliğidir.
KAFKAS-RUS SAVAŞI DEĞİL, SOYKIRIMA DİRENİŞ! - 18/05/2025
Rus Emperyalizmi topuyla, tüfeğiyle, yüzbinlerce askeri ile saldırırken, Çerkes tarafının ne bir ordusu, ne de bir devleti vardı. Vatanlarını ellerinden almak isteyen Rus, Kazak ve diğer milletlerden oluşan hırsızlar sürüsüne karşı direniyorlardı.
“ÇERKES TARİHİNİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ VAKFI-ÇERTAV” İSTANBUL’DA KURULDU - 16/04/2025
Kendi aydınımızı yetiştirebilmek için bir yolculuk başlattık, gayret bizden, destek Çerkes Milleti’nden. Allah utandırmasın.
ÇERKESLERİN ŞEHİR SINAVI ÇOK KÖTÜ GİDİYOR! - 31/03/2025
Öncelikle yapılması gereken şey gençliğe yatırım yapılmasıdır. Gençleri saygısızlıkla suçlayıp toplumdan uzaklaştırmak yerine, onlardan öğreneceğimiz çok şeyin olduğunu bilmemiz gerekiyor.
 Devamı
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi