• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam239
Toplam Ziyaret988500
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406
Semerkew
Murat Özden
murathabracu@hotmail.com
Bir Neslin Geleceğini, Önceki Nesiller Hazırlar
14/10/2013

Bir halkın büyük uluslar içinde yer alabilmesi, büyük insanlık ailesine katkılar sunabilmesi; gelecekte var olma kaygısının olmaması ve o halkın uyguladığı politikalar sonucu belirlenir.

Bu açıdan Çerkes Halkının, büyük uluslar gibi dünya politikalarını belirleme anlamında, etkileyicilikleri olmuş mudur?

Çerkes halkının büyük insanlık ailesine ne gibi katkıları olmuştur?

Çerkes Halkının neden gelecek kaygısı var? …

Bu meselelere kısa değinmelerde bulunacağız.

Çünkü, "Bugün dünün mirasıdır, yarınsa bugünden kurulur."

Bugün elimizde olanlar atalarımızdan bize miras kalandır.

Peki, yarına, geleceğe, çocuklarımıza ve torunlarımıza bizler ne bırakabileceğiz?

Bu soruya huzur bulabileceğimiz bir cevap verebileceğimizi hiç sanmıyorum.

Geçmişte  at kültürüne sahip olma ve ata olan hakimiyeti, Çerkes halkının kendi coğrafyasından çıkıp, uzak diyarlara gidip dönebilmesini sağlıyordu. Dolayısıyla Çerkes Halkı dünyada ne olup bittiğini anlama imkanına sahipti.

Savaşçı ve paralı asker olma vasıflarına da sahip olan Çerkesler, İran, Mısır, Osmanlı, Rus ve Kıpçak ordularında askerlik yapmıştı.

Devlet kuruluşlarında bulunan, düzenli ordunun ne demek olduğunu başka halklarda gören, sistem kuran halkların başarılı olduğuna şahitlik etmiş bir halktı Çerkesler.

Hitit uygarlığını kuran, kentler inşa eden, yazıyı binlerce yıl öncesinde kullanmış olan bir halk, nasıl köy toplumuna, yazısı ve alfabesi olmayan cahil bir topluma dönüşüyordu?

Mısırda iktidarı ele geçirip, Çerkes Memlukleri yönetimini kurarak, halifeliği ele geçirerek, bir zamanlar müslümanlığın kıblesi olmayı başaran Çerkeslerin bugün dünyada hiçbir yerde esamisi okunmuyor.

Dünyanın ilk anayasası kabul edilen İngiliz anayasasından çok daha önceki dönemlerde, xabzesi ile dünyanın ilk anayasasını yapan Çerkeslerin bugün neden belirleyici hiç bir yasası yok?

Çevremizde bulunan birçok halk, var güçleriyle organize olup, kültürlerinden en güzel öğeleri büyük insanlık ailesine aktarabilmenin yarışını verirken, Çerkeslerin teslimiyeti kabul edip ölüm bekleyişine girmeleri nedendir?

Neden vatansız kaldık?

Neden yok oluyoruz?

Ve neden buna karşı bir direniş cephesi oluşturamıyoruz?

Elimizde övünebileceğimiz büyük bir ulusal mirasımız yok.

Daha önceki nesillerden bize kalan dil ve kültür kırıntılarıyla ne yapabiliriz?

Cevaplanması gereken soru budur.

Bütün mesele geçmişten bize kalan mirası büyüterek, gelecek nesillere ne aktarabileceğimizdedir.

***

Özgür bir gelecek hayaliyle, bayramınızı kutluyorum.



3716 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KIZILORDU KOROSU’NA GEÇİT YOK! - 25/04/2024
Her şeye rağmen bu konserlerin yapılmasında ısrar edilirse, Kızılordu Korosu'nu her şekilde protesto edeceğimizi ve pişman edeceğimizi de bilin!
ETHEM, CELAL BAYAR’A YAZDIĞI MEKTUPTA KÜRTLER İÇİN ÖZERKLİK, ÇERKESLER İÇİN AZINLIK HAKKI İSTEDİ. - 20/04/2024
Ethem meselesi bir çelişkiler yumağıdır. Ondan bir hain çıkarmaya çalışan güruh, onlarca kitap yazmasına rağmen henüz bunu başaramamıştır. Ondan bir kahraman çıkarmaya çalışanların eli de T.C. yasaları ve saldırıları nedeniyle bağlıdır.
ŞARK-I KARİB, ÇERKES TEAVÜN ÇEKİŞMESİNE BİR BELGE DAHA - 13/04/2024
Çok net şekilde Şark-i Karibcilerin bunak paşalar diye suçladığı Çerkes Teavün Cemiyeti’nin, istisnalar hariç, Çerkeslik için hiç bir gelecek tasavvurunun olmadığını görüyoruz.
ŞARK-I KARİB, ÇERKES TEAVÜN ÇEKİŞMESİ - 07/04/2024
Osmanlı döneminde Çerkesler iki önemli Cemiyet oluşturdular. Bunlardan birincisi 1908 yılında Çerkes Osmanlı paşaları tarafından kurulmuş olan “Çerkes İttihad ve Teavün Cemiyeti”dir. İkincisi 1921'de“Şark-ı Karib Çerkesleri Temini Hukuk Cemiyeti"dir.
SİYASİ KİMLİĞİ, ÇERKESLİĞİNİN ÖNÜNDE OLANLAR. - 23/03/2024
Tarih, yaptıklarımız ve yapmadıklarımızla bizleri yargılayacak. Çerkes kimliğinin görünür kılınması ve Çerkes kimlik bilincinin yükselmesi adına, İshak Akbay’a oy vermek tarihsel bir sorumluluktur.
ARTIK ÇERKESLER DE DAMGALARINI VURMAYA BAŞLADI - 05/12/2023
Ankara’dan Saim Tuc, İstanbul’dan Mustafa Bakıcı ve Londra’dan Muhittin İzzet Kandur’u sonsuzluğa uğurladık. Her biri “nev-i şahsına münhasır” dedikleri gibi çok değerli kişiliklerdi. Asla yerleri doldurulamayacak kimselerdir.
YENİ AÇILIMLAR YAPMAK GEREKİYOR - 07/10/2023
Biz de hem repertuarımızı genişletmek, hem de Çerkesce daha geniş kitlelere ulaşmak için, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, Türk Pop ve protest müziği parçalarını Çerkesce’ye çevirip Maksıme‘de icra edeceğiz.
ETHEM MESELESİNE ÇERKESLER NASIL BAKMALIDIR? - 12/09/2023
Türk Tarih tezinin temel taşı olan Nutuk’ta Ethem Bey’le ilgili bu ifadeler durduğu sürece Ethem Beyin hainliğinin ortadan kalkması mümkün değildir.
“RUSYA’NIN DOSTLARI DÜŞMANIMIZ, DÜŞMANLARI DOSTUMUZDUR” - 23/07/2023
Kim ki Rusya’nın dostudur, bilin ki Çerkes Halkının düşmanıdır. Bunun Çerkes, Türk, Abhaz, Oset, Çeçen olması fark etmez.
 Devamı
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi