• https://www.facebook.com/%C3%87erkes-Haklari-Inisiyatifi-1720870914808523/
  • https://twitter.com/CerkesHaklari
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam21
Toplam Ziyaret881366
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar19.003219.0794
Euro20.487520.5696
Semerkew
Murat Özden
murathabracu@hotmail.com
Fatih Akın, Neden Çerkes Soykırımı Filmi Çekmez?
08/09/2014

Şimdi hemen başlığa bakıp, Ermenileri kıskandığımı düşünmeyin. Benimkisi Ermenilerin mücadelelerini taşıdıkları seviyeye imrenmektir sadece.

2014 Çerkes soykırımının 150. yılı.

2015 ise Ermeni soykırımının 100. yılı.

Ermeniler ve Çerkesler aynı coğrafyanın iki mazlum halkı. Aynı acıyı, soykırım acısını 50 yıl arayla yaşamış iki halk Çerkesler ve Ermeniler.

Hepimizin bildiği gibi, dünyaca ünlü Alman vatandaşı Türk yönetmen Fatih Akın, Ermeni soykırımının 100. yılına denk gelecek şekilde The Cut (Kesik) filmini çekti. Film daha gösterime girmeden gerekli etkiyi sağlamış oldu. Kendini bilmez Türk faşistlerinin tehditleri de filme ilgiyi arttırdı.

Film 21 milyon dolar bütçe ile gerçekleştirilmiş. Fatih Akın bu proje üzerinde tam yedi yıl çalışmış.

Venedik film festivalinde yarışmaya da katılmış. Ve mutlaka ödül alacak. Ermeni soykırımının 100. yılında Oscar ödülünü de alarak, soykırımın dünya çapında sinema yoluyla da tescillenmesi sağlanacak.

Bu filmi, bir Amerikalı, bir İngiliz, bir İtalyan ya da bir Ermeni yönetmen çekseydi böyle bir etki asla yaratamazdı. Bu filmi dünya çapında ünlü bir Türk yönetmenin çekmiş olması ilgi ve etkiyi daha da arttırmaktadır.

Ermenilerin, soykırımın yüzüncü yılında, soykırımın dünya çapında kabulünü sağlamak için yaptıkları müthiş bir hamledir bu film. Ermenileri de soykırımı kabul ettirmek için gösterdikleri müthiş performans için kutlamak gerekir.

Çerkeslerin soykırımının 150. yılı ise, Çerkesler cephesinde kahreden bir sessizlik içerisinde geçip gidiyor.

Çerkeslerin ortaya koyabildikleri tek periyodik eylemlilik her ayın 21inde gerçekleştirilen eylemler. Bir avuç insan Çerkes Bayrakları ve soykırımı protesto eden pankartları ile istiklal Caddesinde bekleyip iki saate yakın bir süre protestolarını gerçekleştiriyor. Bu süre zarfında istiklal Caddesi’nde bulunan yüz bine yakın insan Çerkes soykırımı ile yüzleşiyor. En az bin kişiye yakın insan Çerkes soykırımı eyleminin fotoğrafını çekip sosyal medyada paylaşıyor. Her  dilde, İngilizce, Arapça, Rusça, İspanyolca, Japonca, Azerice Çerkes soykırımına dair sorulara cevaplar veriliyor. Çerkes Kurumları ise bu eylemi uzaktan ölü gözleri ile seyrediyor.

Böylesine davasına ve sorunlarına sahip çıkamayan bir halk, Fatih Akın gibi bir yönetmene tabii ki film yaptıramaz.

Yine Soykırımın yüz ellinci yılında kaderin garip bir cilvesi ile, bir yapımcı Çerkes Kadın çıkarak "Ağlatan Dans" isimli bir dizi ortaya koydu.

“Vay sen misin böyle bir şey yapan?” diyerek taşlamaya kalktı bir takım Çerkesler. Eksiği fazlası olabilir ama önemli olan ortaya böyle bir yapım konabilmiş olmasıdır. Ortaya bir iş, bir eser koyabilmiş insanlara utanmazca saldırıp karalamaya çalışılmasını anlamak mümkün değildir.
Ömründe profesyonel bir fotoğraf makinesi ile fotoğraf çekmemiş kişilerin, hemen yönetmen kesilip akıl vermeye kalkmalarını ayrı bir psikolojik vaka olarak incelemek gerekir.
Dizide hata aramak yerine, böyle bir diziyi ortaya koyabilecek insanlarımız yetişmiş diye sevinebilmektir önemli olan.

"Ağlatan Dans" dizisinin yapımcısı Sayın Yasemin Nak şimdi de TRT Kurumuna Çerkes Soykırımı ile ilgili 120 dakikalık sinema filmi yapımı için teklif götürdü. Ancak TRT kurumunun bu yapım için ödeyeceği para bir dizinin bir haftalık ücreti olan Dört yüz elli bin TL imiş. Bu para o dönemi anlatan platoyu kurmaya yetmez.Bu para filmde yer alacak ekibin kostümlerinin hazırlanmasına yetmez. Bu para filmde yer alacak atların yem parasına yetmez.

Şimdi Çerkes Halkına düşen görev, böyle bir projeye sahip çıkmaktır. Eleştirmek değil, yüke yani yapılacak işe sahip çıkıp destek vermektir yapılması gereken. İnşaatçılarımız o platoyu parasız yapabilirler, tekstilcilerimiz kostümleri bedelsiz dikebilirler, figürasyonu için gerekli insan kaynağını derneklerimiz bedelsiz temin edebilirler, Çerkes oyuncular bu projede bedelsiz yer alabilirler.

The Cut gibi bir film için, 21 milyon dolar ayıracak bir bütçeleri yok Çerkeslerin. Onun için Fatih Akın gibi bir yönetmene film yaptıramazlar ama Yasemin Nak gibi bir evlatlarına sahip çıkarak, onurlu bir duruşun ilk adımını atabilirler.

Bir gün Çerkesler de dünya çapında ünlü bir Rus Yönetmene "Çerkes Soykırımı"nın filmini yaptırabilirlerse, Ermenilerle aynı klasmana gelmiş olacaklardır.

Bunun yolu ise Çerkeslerin, "Çerkes Kimliği" ile "dünya vatandaşı" olabilmelerinden geçmektedir.



2068 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

NUTUK ÜZERİNDEN TARİH OKUMASI, ETHEM VE NAZIM - 24/01/2023
Dünya’nın hiçbir ülkesinde bir askerin yazdığı savaş anıları, o ülke tarihinin temelini oluşturmaz. Neredeyse bütün tarihçiler Mustafa Kemal’in Nutuk’undan yola çıkarak Çerkes Ethem’i hain ilan etme yarışına girerler.
TÜRKİYE’NİN BİRİNCİ YÜZYILI SONA ERERKEN ÇERKESLER - 24/12/2022
Çerkeslerin savunması gereken çizginin, Demokrasi ve İnsan Hakları savunucuları ile bir arada hak mücadelesi vermeyi öğrenmek gerektiğine inanıyoruz.
AYNI GÜN İKİ MANYAS’LI ÇERKES VEFAT ETTİ - 22/11/2022
Çerkes Halkı kendisine zerre kadar yararı olmamış Çerkes Ünlüler yerine, milletine hizmet etmiş gerçek emekçi kahramanlarıyla övünmeyi de bir gün öğrenecektir elbet.
DÇB VE RUSYA’NIN PAYANDALARI ÖZÜR DİLEYECEK Mİ? - 22/06/2022
Gelin en kısa zamanda Çerkes Halkından özür dileyin. Bu güne kadar yapmış olduğunuz iyi şeyleri de heba etmiş olmayın.
21 MAYIS’TAN KALAN DEĞERLİ MİRAS… - 25/05/2022
Çerkes Soykırımı ve sürgününün 158. yılı Çerkeslerin hem ideolojik, hem de fiili birlikteliği konusunda önemli adımların atıldığı tarihi bir yıl olarak anılmayı hak edecektir.
ETHEM MESELESİNDE M. KEMAL Mİ YOKSA İNÖNÜ MÜ SUÇLUDUR? - 07/05/2022
İşte bu haksızlığı gidermek istiyorsak, iftira, yalan ve başkalarının emeğinin üzerine çökme anlayışına göre inşa edilmiş Kemalist Tarih anlayışını ideolojik olarak mahkum edebilmenin koşullarını oluşturmalıyız.
BİZ, SİZİ ÇOK İYİ TANIYORUZ - 22/04/2022
Onlar Çerkeslerin hak arama mitinglerine de karşı çıkmışlardı, Onlar Çerkesce Televizyon istenmesine de karşı çıkmışlardı, Onlar 21 Mayıslarda muhatabın karşısına çıkanlara da karşı çıkmışlardı,
ÇERKES SOYKIRIMI VE SÜRGÜNÜNÜ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ VAKFI - 21/02/2022
Çerkes Soykırım Enstitüsü’nü inşa edip, Çerkes Soykırımı, sürgünü tarihi konularını araştıracak doktora, yüksek lisans ve doçentlik bursları vererek bilim dünyasının meselemize ilgisini sağlamak ve kendi bilim insanlarımızı yetiştirmektir.
HALKIMIZIN OZANIYIZ AYNI ZAMANDA - 13/02/2022
Maksıme Kültür Merkezi‘nin ve Maksıme satışlarının gelirleri, oluşturmayı planladığımız “Çerkes Soykırımı ve Sürgününü Araştırma Enstitüsü Vakfı”na bağışlanacaktır.
 Devamı
ÇOĞULCU TV
adigebze I-II
Nükte!

KISSADAN HİSSE

-Moğollar Buhara’yı kuşattıklarında, uzun süre şehri teslim alamadılar. Cengiz Han Buhara halkına bir haber gönderdi: Silahlarını bırakıp bize teslim olanlar güven içinde olacaklar, ama bize direnenlere asla eman vermeyeceğiz.

-Müslümanlar İki gurup oldu: Bir gurup; asla teslim olmayalım, ölürsek şehit, kalırsak Gazi olur, Şeref’imizle yaşarız dediler. Öbür gurup ise; kan dökülmesine sebep olmayalım, sulh iyidir, hem silah, hem de sayı olarak onlardan azız, gücümüz onlara yetmez, dediler ve teslim oldular.

-Cengiz Han, silah bırakanlara; teslim olmayanlara karşı bize yardımcı olun, galib geldiğimizde şehrin yönetimini size bırakalım dedi. Böylece İki müslüman gurup savaşmaya başladılar. Moğollar’ın da yardımı ile, teslim olanlar galib geldi. Savaştan sonra Cengiz Han teslim olanların silahlarının alınmasını ve kafalarının kesilmesini emretti. Sonra meşhur sözünü söyledi: “Eğer güvenilir olsalardı, bizim için kardeşleri ile savaşmazlardı. Kardeşlerine bunu yapanlar, yarın da bize yapar.”

 

Site İçi Arama

 

Google Site

 

Üyelik Girişi